ΕΟ Greece Entrepreneurs’: Πόσο καλό μπορεί να κάνει το networking για την εξαγωγική σας επιχείρηση

ΕΟ Greece Entrepreneurs’: Πόσο καλό μπορεί να κάνει το networking για την εξαγωγική σας επιχείρηση

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστάσης Λώζος, μιλά για τα οφέλη της δικτύωσης στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων.

 

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να αναπτυχθεί επιτυχώς στο εξωτερικό, εκτός από την έξυπνη ιδέα και το σωστά καταρτισμένο business plan, είναι απαραίτητο να έχει “χτίσει” το δίκτυό της, το οποίο θα περιστοιχίζεται από τους κατάλληλους συνεργάτες.

Το networking και το lobbing στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι καταλυτικό, όχι μόνο για το κλείσιμο σημαντικών συμφωνιών, αλλά και για την εδραίωση μιας εταιρείας στη συνείδηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας. Οι συμπράξεις με μεγαλύτερα σχήματα και η συνεργασία με ντόπιους που γνωρίζουν εκ των έσω μια αγορά, εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία της εξαγωγικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης που επιδιώκει να πατά σε περισσότερες από δύο βάρκες.

Στη χώρα μας ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Entrepreneurs’ Organization διαθέτει 55 μέλη-επιχειρηματίες με επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 600 εκατ. ευρώ, μέσο κύκλο εργασιών στα 2,3 εκατ. ευρώ και συνολικό προσωπικό άνω των 10.000 ατόμων. Οργανώνει εκδηλώσεις για τα μέλη του, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων και εμπειριών σε αντικείμενα σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

Πέραν της δικτύωσης και των μοναδικών εμπειριών και εκδηλώσεων που προσφέρει ο οργανισμός, το πιο δημοφιλές «προϊόν» του ΕΟ είναι ο θεσμός του Forum, το οποίο αποσκοπεί στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών μέσω της συμμετοχής τους σε μια ολιγομελή ομάδα. Η πραγματοποίηση των συναντήσεων στα Fora γίνεται σε μηνιαία βάση και με συγκεκριμένη μεθοδολογία στην οποία έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί τα μέλη.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος του ΕΟ Greece;

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος του EO Greece, Αναστάσης Λώζος, η επιλογή των επιχειρηματιών γίνεται αποκλειστικά με βάση τις αξίες του οργανισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας να είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας (ή μέτοχος πλειοψηφίας) και οι πωλήσεις να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που προστίθενται επιλεκτικά λίγα μέλη. Ξεκαθαρίζει πως ο κλάδος ή το αντικείμενο δραστηριότητας δεν παίζουν ρόλο, καθώς ο στόχος είναι η διαφορετικότητα μεταξύ των μελών ώστε να παίρνουν όλοι αξία από τη συμμετοχή τους στον οργανισμό.

“Η ανάπτυξη ενός επιχειρηματία και συνεπώς της επιχείρησής του είναι πολύ δύσκολο έργο και απαιτεί συστηματική προσπάθεια. Δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη του επιχειρηματία από άλλους και χωρίς το κατάλληλο δίκτυο επαφών”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λόζος, υπενθυμίζοντας πως το Entrepreneurs’ Organization είναι ένας διεθνής οργανισμός με παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες.

Διευκρινίζει πως εκτός από τη δικτύωση, οι υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός είναι η συνεχής μάθηση και βελτίωση του επιχειρηματία μέσω της συμμετοχής του σε εκδηλώσεις και στις συναντήσεις του forum. Ταυτόχρονα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε μηνιαία βάση, στις οποίες τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ζητήματα που τους απασχολούν αναφορικά με επιχειρηματικά θέματα και την αυτοβελτίωσή τους. Όσο για το ετήσιο κόστος συμμετοχής, αυτό ανέρχεται στις 3000 ευρώ.

“Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Οργανισμού είναι ότι διοικείται από όσα μέλη του το επιθυμούν σε εθελοντική βάση και οι ρόλοι αλλάζουν ετησίως. Με τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας εκπαιδεύεται σε πολλά γνωστικά αντικείμενα, και του δίνεται η δυνατότητα να κάνει ανώδυνα λάθη που δεν θα του στοιχίσουν στην καριέρα του και στην πορεία της επιχείρησής του”.

Η κρίση οδήγησε σε συμμαχίες

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2014 έως σήμερα οι εγγραφές νέων μελών στον ΕΟ έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση και ο οργανισμός χαίρει ανάπτυξης σε ετήσια βάση μεταξύ 30 και 50%. Ο κ. Λώζος αναφέρει πως στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών-μελών του οργανισμού ωφελήθηκε μέσω της ανάπτυξης ενός διεθνούς δικτύου επαφών με επιχειρηματίες στο εξωτερικό από ομοειδείς κλάδους. Ειδικότερα, το ΕΟ διαθέτει  on line εφαρμογή όπου ένας μέλος μπορεί να έχει πρόσβαση και επαφές με όλα τα μέλη του οργανισμού διεθνώς που ανέρχονται σε 13.000 επιχειρηματίες. Πρόσφατα προστέθηκε και εφαρμογή ώστε τα μέλη να συμμετέχουν σε ομάδες ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησής τους, ώστε να μπορούν να δικτυωθούν καλύτερα με άλλα μέλη στο εξωτερικό με σκοπό επιχειρηματικές συνεργασίες.

Σχολιάζοντας το ελληνικό επιχειρείν και την πορεία της ελληνικής οικονομίας , ο κ. Λόζος αναγνωρίζει πως η ύπαρξη αποτελεσματικού κράτους, χωρίς γραφειοκρατία και με σταθερό φορολογικό πλαίσιο αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Φοιτητές και γυναίκες στο επίκεντρο του επιχειρείν

Σε διεθνές επίπεδο, ο οργανισμός έχει θέσει ένα στρατηγικό πλάνο που θα ολοκληρωθεί το 2020, με τους βασικούς άξονες του πλάνου αυτού να είναι η συμμετοχή 20% των γυναικών στον Οργανισμό παγκοσμίως (στόχος που στην Ελλάδα έχει ήδη επιτευχθεί) και η συμμετοχή 20% νέων επιχειρηματιών έως 35 ετών.

Η προηγούμενη χρονιά ήταν επιτυχημένη και ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του διαγωνισμού GSEA, που είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας παγκοσμίως και της συνεχόμενης υποστήριξης του προγράμματος Accelerator που βοηθάει νέους επιχειρηματίες με κύκλο εργασιών από 250.000 ευρώ ετησίως να ξεπεράσουν το 1.000.000 σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω ειδικής εκπαίδευσης που τους παρέχεται και με την υποστήριξη μελών του ΕΟ.

Παράλληλα, το 2018 δημιουργήθηκε και το Accelerator στην Ελλάδα και σε λιγότερο από 2 χρόνια αριθμεί 25 μέλη με στόχο να ξεπεράσουν τα 30 μέχρι το τέλος του έτους. “Στην Ελλάδα, το 2018 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο έτος, καθώς για 2η συνεχόμενη χρονιά βραβευτήκαμε ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό παράρτημα βάσει των δεικτών επί των οποίων αξιολογούνται όλα τα παραρτήματα διεθνώς”.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό έτος του οργανισμού ξεκινάει κάθε Ιούλιο και το ΔΣ για το έτος 2018-2019 βρίσκεται ήδη στη μέση της θητείας του, ο κ. Λώζος δηλώνει πως το business plan βρίσκεται εντός των  αρχικών στόχων, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη επιτευχθεί, όπως για παράδειγμα η επιλεγμένη αύξηση των μελών με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την επαρχία, η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών μέσω χορηγιών, η στόχευση στην εκπαίδευση μελών και η διενέργεια υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.