Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από τους τζιχαντιστές;

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από τους τζιχαντιστές;

Ποιοι είναι αυτοί που σκορπίζουν τον τρόμο σε όλη την υφήλιο και ποιες οι πιθανότητες να μπει η Ελλάδα στο στρόχαστρο;

Από την Ιωάννα Ηλιάδη

Η γρήγορη εξάπλωση των τζιχαντιστών στην βόρεια Αφρική και πιο ειδικά στην Λιβύη όπου ελέγχουν πλέον αρκετές πόλεις, προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, που βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από το σημείο που που έχουν δημιουργήσει τη βάση τους, την πόλη Derna της Λιβύης. Οι εικασίες ότι είναι δυνατόν ακόμα και με βάρκες να χρησιμοποιηθεί η Κρήτη ως εφαλτήριο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, μοιάζουν εφιάλτης.

Υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα να βρεθεί στο στόχαστρο των τζιχαντιστών; Και τελικά ποιοι είναι αυτοί που σκορπίζουν τον τρόμο σε όλη την υφήλιο; Απευθυνθήκαμε στην καθηγήτρια Μαίρη Μπόση που πανεπιστημίου Πειραιά, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο “Η διεθνής ασφάλεια στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο” που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες εξετάζει ειδικά την περίπτωση της Συρίας και τις εξεγέρσεις που ονομάστηκαν αραβική άνοιξη.

 

Θα περάσουν οι τζιχαντιστές από τη Λιβύη στην Ευρώπη;Αυτού του τύπου τα άτομα έχουν διαχυθεί διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια. Οι μαχητές αυτού του τύπου διαχέονται στην Ευρώπη. Ωστόσο έχουμε δει δείγματα γραφής και στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι ακριβώς οι στρατευμένοι κάτω από μια ιδεολογία, αλλά οι στρατευμένοι έναντι ενός μισθίου και ιδιαίτερα μεγάλου μισθίου. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και ιδιόμορφο στράτευμα. Στρατευμένοι άνθρωποι, θρησκευόμενοι, αμειβόμενοι.

Της Λιβύης έχουν φέρει μια γενικότερη αναστάτωση στην περιοχή του Μαγκρέμπ στη βόρεια Αφρική και βλέπουμε τώρα την Αίγυπτο να παίρνει θέση εναντίον τους και να έρχεται σε σύγκρουση με τις χώρες του Κόλπου οι οποίες φαίνεται ότι είναι και χρηματοδότες αυτών των ανθρώπων.

Αυτοπροσδιορίζονται ως μαχητές όπως οι Ταλιμπάν (=μαχητής στη γλώσσα τους) ή εμείς τους προσδιορίζουμε έτσι;

Εξαρτάται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του δυτικού κόσμου το πώς προσδιορίζονται, και από τους ίδιους. Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενα άτομα τα οποία θέλουν να φέρουν μια αλλαγή με ένα θρησκευτικό σκεπτικό. Βέβαια, κανένας από αυτούς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς σε ποιο τάγμα του Ισλάμ ανήκει.

Συντριπτικά είναι σουνίτες. Σιίτες είναι η Χεζμπολάχ το κράτος του Ιράκ και ορισμένα τμήματα στο Ιράκ. Αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν σε ιδιαίτερες σέχτες πιο “καθαρού σκεπτικού” όσον αφορά την έννοια του τζιχάντ.

Πολλοί εξ αυτών κόβονται από τον γενικότερο κορμό του Ισλάμ Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια θρησκεία η οποία όμως δεν έχει ένα λόγο συγκροτημένο, αλλά πολλούς λόγους υποκειμενικούς.

Ο Ομπάμα είπε ότι δεν θα τους δώσω τον θρησκευτικό πόλεμο που θέλουν. Η εκπρόσωπος μάλιστα του Λευκού Οίκου απέδωσε το όλο φαινόμενο στην πείνα και τη φτώχεια.

Το ISIS είναι κατασκεύασμα. Δεν είναι ούτε πρωτότυπο, ούτε αυθόρμητο, ούτε αποτέλεσμα μιας ιδεολογικοπολιτικής στάσης κάποιων ατόμων. Είναι ένα ξεκάθαρο κατασκεύασμα στο οποίο κατασκεύασμα εμπλέκονται πολλοί φορείς. Είναι τα κράτη του Κόλπου με κύρια και πιο σημαντική ίσως τη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι και οι δυτικές δυνάμεις, που στήριξαν έμμισθα τη δημιουργία αυτού του κατασκευασμένου μορφώματος που ονομάζεται ISIS. Εδώ θα έλεγα ότι υπήρξε ανοχή της Δύσης στη δημιουργία του μορφώματος και βέβαια της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι η χώρα η οποία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είναι η δίοδος. Μαζί με την Ιορδανία βέβαια.

Τώρα περνάμε σε ένα νέο τύπο ψυχρού πολέμου, ιδιαίτερα δύσκολου να αντιμετωπιστεί μια και μιλάμε για μια πανδημία εκρήξεων.

Αυτοί που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να πάνε στο ISIS καίνε τα διαβατήριά τους. Δεν έχουν πρόθεση να γυρίσουν..Οι αριθμοί των ατόμων που έφυγαν από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλοι. Έχουμε ξεπεράσει τις 15000 εδώ και αρκετό καιρό. Τα κράτη της ΕΕ δίνουν αριθμούς όταν προλαβαίνουν να τα καταγράψουν.

Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Γάλλων, Άγγλων, Σουηδών, Δανών, Γερμανών, Ελβετών, Ολλανδών κλπ. Προχθές είχαμε συλλήψεις στη Βουλγαρία και το Κόσοβο

Έχουμε εστίες. Τα άτομα που αναφέρετε προέρχονται συντριπτικά από τις μειονοτικές ομάδες μπορούμε να πούμε, οι οποίες προέρχονται όμως από τις χώρες αυτές. Πχ η Γαλλία ως αποικιοκρατική δύναμη είχε άνοιγμα στις χώρες του Μαγκρέμπ και βλέπουμε ότι πολλά άτομα δεν έχουν ενσωματωθεί. Μπορεί να πολιτογραφήθηκαν, αλλά δεν άφησαν ποτέ πίσω τους χώρους και τους τόπους προέλευσή τους. Οι νεώτεροι όμως είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στον ευρωπαϊκό πυρήνα. Φαίνεται μάλιστα ότι έχουν αναπτύξει και θυμό. Έχουν αναπτύξει μια άρνηση. Το ISIS έχει πάρα πολλούς Ευρωπαίους μαχητές αυτή τη στιγμή.

Επίσης υπάρχει κι ένα μικρότερο κύμα που έφυγε για να πάει να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων εναντίον των μαχητών. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης να πολεμάει ο ένας εναντίον του άλλου στις ίδιες περιοχές.

Αυτά τα ανοίγματα δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν τα κατάφερε τόσο καλά να ενσωματώσει αυτούς τους πληθυσμούς στον δικό της κοινωνικό ιστό, σε αντίθεση με την Αμερική που τα κατάφερε καλύτερα.

Αυτοί πλέον έχουν αναχθεί σε απειλή για την πιθανότητα επιστροφής τους και χρήσης των όπλων και της πολεμικής τέχνης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Έχουν όμως πρόθεση να γυρίσουν; Αφού καίνε τα διαβατήριά τους

Κάποιοι από αυτούς είναι αφιερωμένοι να πεθάνουν και να παραμείνουν σε ένα ιδεατό κράτος που τους έχουν υποσχεθεί. Εδώ να πούμε ότι δουλεύει με μεγάλη ταχύτητα η νέα τεχνολογία τα οποία χρησιμοποιούν πάρα πολύ. Τα όπλα που χρησιμοποιούν είναι όλα δυτικά. Και πολλοί εξ αυτών θέλουν να παραμείνουν σε ένα ουτοπικό κράτος το  οποίο θέλουν να φτιάξουν.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr