Πόσο κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» η Air France;

Πόσο κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» η Air France;
epa06716875 Planes of French airline Air France are parked on the tarmac on the Charles de Gaulle Airport in Paris, France, 07 May 2018. Facing a large mobilization of the company workers, Air France-KLM CEO Jean-Marc Janaillac announced his desire to hand his resignation, allegedly after the May 15 council according to a press declaration. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται για 14η μέρα, ενώ η εταιρεία χάνει τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ τη μέρα. Πώς θα αντιδράσει η διοίκησή της;

Η Air France – KLM, μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Ο CEO της παραιτήθηκε την Παρασκευή, οι μετοχές της καταρρέουν, και οι επιβάτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πτήσεις τους.

Τι είναι όμως αυτό που συμβαίνει στην ιστορική εταιρεία;

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Air France – KLM που προέρχεται από την, προ 14ετίας, συγχώνευση των εθνικών αερομεταφορέων Γαλλίας και Ολλανδίας, αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό μεγάλα προβλήματα με τα συνδικάτα. Τα τελευταία χρόνια το σωματείο των πιλότων έχει προχωρήσει σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων με θέματα που αφορούν τις μεταθέσεις, τις εργασιακές συνθήκες και φυσικά τις απολαβές.

Οι τρέχουσες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο έχουν αίτημα την άμεση αύξηση κατά 5,1% των μισθών, ενώ η διοίκηση πρότεινε αύξηση 7% σε βάθος τετραετίας συν 1% για φέτος.

Τι έγινε μετά; 

Η μετοχή της εταιρείας άνοιξε την εβδομάδα με μεγάλες απώλειες. Το πρωί της Δευτέρας έχανε έως και 13% και ο πρώην CEO της εταιρείας, Jean-Marc Janaillac, περιέγραψε την κατάσταση ως «ένα τεράστιο χάος, το οποίο κάνει τους ανταγωνιστές μας να χαμογελούν».

Την ίδια στιγμή και άλλες αποχωρήσεις αναμένονται ως τα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Η κατάσταση αυτή δεν προκλήθηκε μόνο από τη διαμάχη της διοίκησης με τους εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη ως ένα ευρύτερο μπλοκ, το οποίο κινείται ανοιχτά κατά του προέδρου Μακρόν, και της απόπειράς του να «εκσυγχρονίσει» την αγορά εργασίας της Γαλλίας.

Η φιλοεπιχειρηματική πολιτική του έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις στα εργατικά σωματεία της χώρας, τα οποία επιθυμούν να ανακτήσουν τα ηνία στο εσωτερικό.

Ένα ακόμη μέτωπο κατά του προέδρου Μακρόν δημιουργήθηκε μετά την προσπάθειά του να άρει τη μονιμότητα των υπαλλήλων των εθνικών σιδηρόδρομων, με τους εργαζόμενους εκεί να απαντούν με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακόμη και οι σκουπιδιάρηδες έχουν κατέβει το τελευταίο διάστημα σε απεργίες.

Όσον αφορά την υπόθεση της Air France, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε θέση μάχης, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να προειδοποιεί ότι η εταιρεία μπορεί να «εξαφανιστεί». Το γαλλικό Δημόσιο διαθέτει ποσοστό 1,43% στην εταιρεία, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένο να συνδράμει οικονομικά,  παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην 14η ημέρα απεργιών, και κάθε μέρα που περνά η εταιρεία χάνει τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

Δείτε ακόμη: Νέες απεργίες Air France- KLM: Πόσες πτήσεις ακυρώνονται