Πόσο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται το Coinbase

Πόσο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται το Coinbase
Coinbase logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrency are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on February 16, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Και τι μπορεί να σημάνει αυτό για όσους έχουν τα κρυπτονομίσματά τους στο ανταλλακτήριο.

του Nicholas Gordon

Κρυμμένη μέσα στην απογοητευτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Coinbase Global – όπου το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ ανέφερε τριμηνιαίες ζημιές 430 εκατομμυρίων δολαρίων και πτώση 19% στους μηνιαίους χρήστες – είναι μια είδηση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση της υπηρεσίας της Coinbase που μπορεί να έρθει ως έκπληξη για τα εκατομμύρια των χρηστών της.

Σε περίπτωση που το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων χρεοκοπήσει, λέει η Coinbase, οι χρήστες του ενδέχεται να χάσουν όλα τα κρυπτονομίσματα που είναι αποθηκευμένα στους λογαριασμούς τους.

Η Coinbase ανέφερε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της την Τρίτη ότι κατέχει 256 δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε νομίσματα fiat όσο και σε κρυπτονομίσματα για λογαριασμό των πελατών της. Ωστόσο, το ανταλλακτήριο σημείωσε ότι σε περίπτωση που κηρύξει ποτέ πτώχευση, «τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα που κρατάμε για λογαριασμό των πελατών μας θα μπορούσαν να υπόκεινται σε διαδικασίες πτώχευσης». Οι χρήστες της Coinbase θα μετατραπούν σε «γενικούς ακάλυπτους πιστωτές», που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κάποια συγκεκριμένη αποζημίωση κατά τη διαδικασία πτώχευσης. Τα κεφάλαιά τους θα γίνονταν απρόσιτα.

Η κατοχή κρυπτονομισμάτων από ένα άτομο υποτίθεται ότι είναι αμετάβλητη και απόλυτη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία που διαφημίζουν παντού οι «ευαγγελιστές» του blockchain. Αλλά όταν ένας χρήστης δημιουργεί έναν λογαριασμό στην Coinbase, συχνά καταλήγει να αποθηκεύει το κρυπτονόμισμά του σε ένα πορτοφόλι που ελέγχεται από την Coinbase, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο παραχωρεί τουλάχιστον μέρος του ελέγχου του στα δικά του κεφάλαια.

Η πρόσβαση σε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων διέπεται από ένα ιδιωτικό «κλειδί», το οποίο είναι μια μεγάλη σειρά ψηφίων που λειτουργεί ως κωδικός πρόσβασης. Χωρίς το κλειδί, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα στο πορτοφόλι. Στην Coinbase, το ανταλλακτήριο έχει στην κατοχή του το ιδιωτικό κλειδί και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα χρήματα μέσα στο πορτοφόλι τους χρησιμοποιώντας έναν πιο συμβατικό κωδικό πρόσβασης. Η ρύθμιση διευκολύνει τους χρήστες που θέλουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους, απομνημονεύοντας έναν ευκολότερο κωδικό πρόσβασης.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι, όταν τα πράγματα ζορίσουν, η Coinbase αποφασίζει τελικά εάν ένας χρήστης έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία.

«Αυτή η προειδοποίηση έχει νόημα υπό την έννοια ότι η προστασία που παρέχει ο νόμος δεν έχει δοκιμαστεί στο δικαστήριο ειδικά για περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, και είναι πιθανό, παρότι ελάχιστα, το δικαστήριο να θεωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών ως μέρος της εταιρείας σε ενδεχόμενη διαδικασία πτώχευσης, ακόμη και αν αυτό βλάπτει τους καταναλωτές», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Coinbase, Brian Armstrong, ενώ καθησύχασε τους χρήστες ότι «τα χρήματά τους είναι ασφαλή στην Coinbase».

Οι μετοχές της Coinbase υποχώρησαν 15,6% στις συναλλαγές μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μειώνοντας την τιμή της μετοχής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στο 80% της τιμής εισόδου του στο Nasdaq τον Απρίλιο του 2021.

Εκτός από την αναφορά για τη φθίνουσα βάση των χρηστών και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα, ο όγκος συναλλαγών στο ανταλλακτήριο Coinbase μειώθηκε από 547 δισεκατομμύρια δολάρια σε 309 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Coinbase προειδοποίησε ότι ο όγκος συναλλαγών ήταν πιθανό να μειωθεί περαιτέρω το τρέχον τρίμηνο.

Πηγή: Fortune.com