Πόσο κοστίζει να γίνεις Πρόεδρος των ΗΠΑ

Πόσο κοστίζει να γίνεις Πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν έχει σημασία ποιος θα πάρει το χρίσμα για τις εκλογές του 2016. Σημασία έχει ότι θα χρειαστεί δεκάδες εκατομμύρια προτού αποκτήσει έστω και το ελάχιστο προβάδισμα.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Επιτελεία, διαφημίσεις, μετακινήσεις, εκδηλώσεις, οι υποψήφιοι στηρίζονται σε χρηματοδότηση από επιχειρηματίες που δρουν ως εμφανείς χορηγοί, αλλά και από εισφορές του κοινού σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να ονομαστεί crowdfunding.

Το FORTUNE ανέλυσε δεδομένα και ιστορικά στοιχεία και συμβουλεύτηκε ειδικούς της επικοινωνίας, κομματικούς αξιωματούχους και υπεύθυνους οικονομικών για να διαπιστώσει πόσο θα κοστίσει στον κάθε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών η καμπάνια του μόνο για τις τέσσερις πρώτες πολιτείες και πολύ προτού πάρει το χρίσμα. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.

Αρχικό κόστος: $10 εκατ.
Ακόμα και πριν ξεκινήσει η καμπάνια, πρέπει να στηθούν κεντρικά γραφεία και το προσωπικό που θα τα «τρέχει», καθώς και ο πυρήνας των στελεχών που θα ορίσει τη στρατηγική. Για αυτό χρειάζονται $5 εκατ. καθώς και άλλα 5 εκατ. για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός συγκέντρωσης χρημάτων.

Άιοβα: $8-10 εκατ.
Η πολιτεία από την οποία εγκαινιάζεται η προεκλογική εκστρατεία είναι και εκείνη στην οποία όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν παρουσία και να ακουστούν δυνατότερα από όλους μέσα στο πλήθος. Το 2012 νικητής ήταν ο Rick Santorum με μέσο κόστος 1 δολάριο ανά ψήφο με το όνομά του. Συγκρίνετέ το με τον Rick Perry ο οποίος ξόδεψε 300 δολάρια ανά ψήφο και τερμάτισε πέμπτος. Και δεν πήραν καν το χρίσμα στο τέλος.

Νιου Χάμσαϊρ: $12-15 εκατ.
Εδώ η καμπάνια είναι πανάκριβη καθώς η αγορά media της Βοστόνης (έβδομη μεγαλύτερη στη χώρα) είναι τρεις φορές ακριβότερη από εκείνη της Άιοβα. Το 2012 εδώ κέρδισε ο Μιτ Ρόμνεϊ, που πήρε τελικά και το χρίσμα.

Νότια Καρολίνα: $6-8 εκατ.
Φτάνοντας εδώ έχει ήδη αποχωρήσει ο πιο αδύναμος υποψήφιος και έχουν ξεχωρίσει οι δύο ή τρεις κύριοι διεκδικητές. Επιπλέον, κάπου εδώ έχουν τελειώσει και τα αρχικά χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος και αρχίζει να στηρίζεται περισσότερο σε εκείνα των Super PACs, επιτροπές που αναλαμβάνουν πολιτικές καμπάνιες και πρωτοβουλίες προς όφελος ενός υποψηφίου ή κόμματος, χωρίς όμως να επιτρέπεται η απευθείας χρηματοδότησή τους.

Νεβάδα: $4-7 εκατ.
Οι τιμές είναι χαμηλότερες (ένας μήνας διαφημίσεων στην τηλεόραση κοστίζει 2 εκατ), αλλά οι ψηφοφόροι είναι το 1/20 από ότι στη Νότια Καρολίνα. Εδώ είναι η ευκαιρία να αρχίσει να φαίνεται η κυριαρχία ενός δυνατού υποψηφίου (όπως έγινε με τον Ρόμνεϊ το 2012) ή και για να λάμψει το αστέρι ενός διεκδικητή καλή οργάνωση και παρουσία. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγουν τελικά συμπεράσματα, όπως διαπίστωσε πάλι ο Ρόμνεϊ το 2008 όταν κέρδισε την πολιτεία με 51%, αλλά τελικά έχασε το χρίσμα από τον Τζον Μακέιν που εδώ είχε έρθει τρίτος με μόλις 12,5%.