Πόσο κοστίζει σε όλο τον πλανήτη η εμπορική μάχη των ΗΠΑ με την Κίνα

Πόσο κοστίζει σε όλο τον πλανήτη η εμπορική μάχη των ΗΠΑ με την Κίνα
Νέα κλιμάκωση των σχέσεων Ουάσιγκτον- Πεκίνου, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για αυξήσεις δασμών σε κινεζικά προϊόντα και φορολόγηση σε επιπλέον εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα, αξίας 325 δισ. δολαρίων. Ο αντίκτυπος της κόντρας.

Οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αυξήσεις δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αυτή την εβδομάδα σηματοδότησαν μια νέα κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και μια ανατροπή της προόδου που φαίνεται ότι είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέκρινε σήμερα την Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια εξαιτίας του Πεκίνου και δεσμεύθηκε να προστατεύσει το αμερικανικό εμπόριο ενώ κλιμακώνεται η ένταση ύστερα από την απειλή του το Σαββατοκύριακο να αυξήσει τους δασμούς.

Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τη διαμάχη που έχει σημαδευθεί από αντίποινα- δασμούς μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, ενώ οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναμένονταν να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν βουτιά σήμερα. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 6%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υποχώρησαν κατά 1,6% ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός. Ο Τραμπ φάνηκε να υπερασπίζεται τη χθεσινή του δήλωση, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. «Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο αυτό», έγραψε στο Twitter νωρίς σήμερα (τοπική ώρα).

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του δήλωσαν ότι οι συνομιλίες προχωρούσαν καλά κατά τη διάρκεια του γύρου συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο. Ωστόσο, χθες ο Τραμπ δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία προχωρά πολύ αργά. Είπε επίσης ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισ. δολαρίων «σύντομα», το οποίο ουσιαστικά θα σημαίνει ότι θα όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ θα βαρύνονται με δασμούς.

Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούλιο με δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 34 δισ. δολαρίων, ενώ ακολούθησαν δασμοί σε επιπλέον προϊόντα 15 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο και σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα έχει ανταπαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα με τους δικούς της δασμούς. Η επακόλουθη απειλή για αύξηση των δασμών στη λίστα προϊόντων του Σεπτεμβρίου στο 25% από το 10% τον Μάρτιο ανεστάλη λόγω των εμπορικών συνομιλιών.

Ακολουθεί ο αντίκτυπος που έχει μέχρι στιγμής ο σινοαμερικανικός πόλεμος στις δύο οικονομίες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διμερές εμπόριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, που ήταν ο τελευταίος μήνας πριν τεθεί σε ισχύ ο πρώτος γύρος των δασμών. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 17%.

Σωρευτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα δέκατο. Σε όρους δολαρίου, μια μείωση στο διμερές εμπόριο της τάξης των 25 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

Αυτό που επέτεινε την υποχώρηση των εισαγωγών προς την Κίνα ήταν η γενικότερη εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης ύστερα από την εκστρατεία του Πεκίνου κατά της ανάληψης χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα αφορά πρώτες ύλες και τρόφιμα. Αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου και έχουν μειωθεί παραπάνω από το ήμισυ, σύμφωνα με την Oxford Economics. Ωστόσο, αμερικανικές εταιρίες σε άλλους κλάδους, όπως η Caterpillar και η Apple, έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για τις πωλήσεις στην Κίνα.

Από όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μηχανήματα και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Ανάπτυξη

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν τις άμεσες ζημίες για τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ, ενώ για την Κίνα η ζημία θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,3-0,6% του ΑΕΠ. Τα ποσοστά θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν επιβληθούν περισσότεροι και υψηλότεροι δασμοί.

Αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη το πώς ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει τις επενδύσεις και τις αποφάσεις περί δαπανών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ τα μέτρα εγχώριας πολιτικής επίσης θολώνουν σημαντικά τα νερά.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο προ της επιβολής δασμών, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7%, αλλά η διαφορά αποδίδεται σε επιβράδυνση που έχει εσωτερικά αίτια αλλά και σε άλλους εποχικούς παράγοντες.

Η αμερικανική οικονομία, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% το πρώτο τρίμηνο, ταχύτερα από το 2,9% το τελευταίο τρίμηνο πριν την επιβολή δασμών.

Αντίκτυπος στο διασυνοριακό εμπόριο

Η εταιρεία εμπορικών δεδομένων Panjiva της S&P Global Market Intelligence υποστηρίζει ότι οι ροές των αμερικανικών εισαγωγών αλλάζουν ρότα.

Οι αμερικανικές εισαγωγές επίπλων από την Κίνα μειώθηκαν κατά 13,5% το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με αύξηση κατά 37,2% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ και κατά 19,3% από την Ταϊβάν. Για τα ψυγεία, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24,1%, αλλά από τη Νότια Κορέα και το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 32%. Οι εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα μειώθηκαν κατά 28,6%, αλλά από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 141,7%.

Μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικών Πολιτικής έδειξε ότι χάθηκαν ή άλλαξαν ρότα εμπορικές συναλλαγές αξίας περίπου 165 δισ.. δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί.

Αντίκτυπος στην αγορά

Από τον περασμένο Ιούλιο, ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 8% ενώ οι μετοχές στη Σαγκάη κατά 5%, αν και αυτό είναι μια αντανάκλαση της πιο χαλαρής από την αναμενόμενη νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο και την Κίνα, καθώς και των ελπίδων για μια εμπορική συμφωνία φέτος. Το γουάν υπέστη πλήγμα πέρυσι, υποχωρώντας κατά 5,3% έναντι του δολαρίου, πριν σταθεροποιηθεί το 2019.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας προτρέπει τις ΗΠΑ και την Κίνα να επιλύσουν την εμπορική τους διαμάχη

Η Γερμανία ελπίζει ότι μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να αποφευχθεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι προσεκτικές με την εφαρμογή μονομερών αποφάσεων.

«Ελπίζουμε όλοι ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορεί να επιλυθεί διότι δεν έχει θετικές επιπτώσεις για κανένα», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο, κληθείς να σχολιάσει την εμπορική διαμάχη.

«Χρειαζόμαστε μια εμπορική τάξη που να βασίζεται σε κανόνες, χρειαζόμαστε ανοικτές αγορές, χρειαζόμαστε αμεροληψία και ίσους όρους ανταγωνισμού, δηλαδή ίσα δικαιώματα για τις εταιρίες από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες», πρόσθεσε ο Αλτμάιερ.

Μπάφετ: ΗΠΑ και Κίνα παίζουν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο εμπόριο

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ υποστήριξε σήμερα στο CNBC ότι μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λογική τη βουτιά των μετοχών μετά την απειλή του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους από το «επικίνδυνο παιχνίδι» στο οποίο έχουν εμπλακεί οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο.

«Αν έχουμε όντως έναν εμπορικό πόλεμο, θα είναι κάτι κακό για ολόκληρο τον κόσμο και θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ κακό, ανάλογα με την έκταση του πολέμου» σημείωσε σε συνέντευξή του στο CNBC.

O «μάγος της Ομάχα» αρνήθηκε να στοιχηματίσει πως θα εξελιχθούν οι εμπορικές συνομιλίες ή αν ο Τραμπ θα κάνει πράξει τις απειλές του.

Υπογράμμισε επίσης πως ο ίδιος δεν θα διαπραγματευόταν την εμπορική συμφωνία με την Κίνα με τον τρόπο που το κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είχα μια συνέπεια όταν διαπραγματευόμουν. Απλά λέω αυτό που θα κάνω και δεν κάνω κάτι άλλο. Οι άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά ότι αυτό είναι που εννοώ» σημείωσε.