Πόσο κοστίζουν ετησίως τα «μαϊμού» προϊόντα στην ελληνική οικονομία

Πόσο κοστίζουν ετησίως τα «μαϊμού» προϊόντα στην ελληνική οικονομία
Photo: pixabay.com
Έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το EUIPO και η Europol αποκαλύπτει επίσης δεσμούς μεταξύ της παραποίησης/απομίμησης και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

Απώλειες εσόδων ύψους 552 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας καταγράφει νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, οι απώλειες που καταγράφονται στον τομέα καλλυντικών και ειδών προϊόντων ατομικής περιποίησης ανέρχεται στα 319 εκατ. ευρώ, στον τομέα των οίνων και οινοπνευματωδών ποτών στα 49 εκατ. ευρώ, στον φαρμακευτικό τομέα στα 175 εκατ. ευρώ και στον τομέα των παιχνιδιών στα 9 εκατ. ευρώ.

Το EUIPO εκτιμά ότι κάθε χρόνο σημειώνονται στην Ε.Ε. απώλειες πωλήσεων ύψους 19 δισ. ευρώ στον τομέα καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης, στον τομέα των οίνων και των οινοπνευματωδών ποτών, στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα των παιχνιδιών. Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης δεν υποβάλλονται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται τα αυθεντικά προϊόντα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση ή χρήση από ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξία των απωλειών σε πωλήσεις στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης σημείωσε αύξηση άνω των 2,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη σχετική ανάλυση που δημοσίευσε το EUIPO το 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των υπό εξέταση τομέων. Σχεδόν το 14,1 % των πωλήσεων του τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης (9,6 δισ. ευρώ) χάνεται σε ετήσια βάση σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της παρουσίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με βάση την ανάλυση του EUIPO, τα αναφερόμενα επικίνδυνα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται ότι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Τα περισσότερα από τα εν λόγω προϊόντα απευθύνονταν σε παιδιά και ήταν είτε παιχνίδια είτε είδη παιδικής φροντίδας είτε παιδικά ρούχα. Επίσης, η έκθεση εκτιμά ότι η παρουσία προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά συνεπάγεται για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ απώλεια εσόδων λόγω μείωσης των εσόδων από την άμεση και την έμμεση φορολογία, καθώς και από τη μη καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους παράνομους κατασκευαστές, η οποία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ ετησίως συνολικά.

Έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το EUIPO και η Europol αποκαλύπτει επίσης δεσμούς μεταξύ της παραποίησης/απομίμησης και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Από το 2016, οι φορείς επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν διεξαγάγει 29 μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις για την πάταξη της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας με στόχο οργανωμένες συμμορίες που εμπλέκονται και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, δήλωσε τα εξής: «Η παραποίηση/απομίμηση δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα. Τα πλαστά προϊόντα κλέβουν πωλήσεις από νόμιμες επιχειρήσεις και στερούν τις κυβερνήσεις από απολύτως αναγκαία έσοδα. Ενέχουν επίσης σαφείς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια όσων τα χρησιμοποιούν. Όμως, όπως αποδεικνύει η συνεργασία μας με τη Europol, τα έσοδα από την παραποίηση/απομίμηση ενδέχεται να υποστηρίζουν και το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των δραστηριοτήτων προϋποθέτει συντονισμένη διεθνή δράση σε όλα τα επίπεδα».