Πόσο pet-friendly είναι οι Έλληνες ξενοδόχοι;

Πόσο pet-friendly είναι οι Έλληνες ξενοδόχοι;

Έρευνα της Trabber συγκαταλέγει τα ελληνικά ξενοδοχεία στα πιο φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα στον κόσμο.

Το Πάσχα πλησιάζει και όσοι έχουν κατοικίδιο κάνουν ήδη σκέψεις για το που θα αφήσουν τους «επιστήθιους» φίλους τους, καθώς συγγενείς, γνωστοί και φίλοι ετοιμάζουν και αυτοί βαλίτσες για να εκδράμουν στα χωριά τους. Το ευτύχημα είναι πως, σε σύγκριση με το παρελθόν, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν πλέον περισσότερες εναλλακτικές. Και αυτό γιατί, προκειμένου να έχουν τη βολή τους και το κεφάλι τους ήσυχο, είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλεια και την καλοπέραση των τετράποδων τους, δίνοντας έτσι κίνητρο σε πολλές επιχειρήσεις να εντάξουν τα κατοικίδια στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει στη χώρα μας δραστηριότητα εταιρείες που ασχολούνται με τη φύλαξη των κατοικίδιων, για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο ιδιοκτήτης τους, κερδίζοντας σταδιακά μερίδιο αγοράς.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να αποχωρίζονται τα κατοικίδιά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι ξενοδόχοι δεν επιτρέπουν τη διαμονή τετράποδων στο εσωτερικό των κτηρίων τους, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις επιλογές κάποιου που έχει σκύλο ή γάτα!

Στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί έντονα η κουλτούρα των pet-friendly ξενοδοχείων, καθώς γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για μια αγορά με δυναμική και αναπτυσσόμενο κοινό-στόχο. Εν αντιθέσει με τα περισσότερα διεθνή trends, που υιοθετούνται στη χώρα μας με καθυστέρηση, σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα φαίνεται πως ακολουθεί με ταχύτατους ρυθμούς τις εξελίξεις, καταγράφοντας σημαντικά βήματα προόδου.

Τα νέα είναι ανέλπιστα καλά, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η χώρα μας κατέκτησε μια θέση στη λίστα με τους 10 πιο φιλικούς προορισμούς στον κόσμο για όσους ταξιδεύουν μαζί με τους τετράποδους φίλους τους, βάσει του ποσοστού των ξενοδοχείων που δέχονται σκύλους.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Trabber σε δείγμα 50.000 ξενοδοχείων από 30 χώρες του εξωτερικού, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση των πιο φιλικών προορισμών στον κόσμο, με μερίδιο της τάξης του 21,7% των ξενοδοχείων που δέχονται σκύλους.

Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω έρευνα, υπάρχει μια μικρή, αλλά σταθερή ανάπτυξη στη ζήτηση για ταξίδια με κατοικίδια, με την Γηραιά Ήπειρο να χρήζεται ως η πιο φιλική περιοχή στον κόσμο για κατοικίδια. Στη «χρυσή» τριάδα φιγουράρουν τα ονόματα της Γερμανίας (49,14%) της Ιταλίας (46,53%) και της Αυστρίας (44,23%), ενώ ακολουθούν χώρες όπως ο Καναδάς (34,35%), οι ΗΠΑ (30,64%), η Ολλανδία (28,82%), η Ρωσία (25,73%), η Ελλάδα (21,72%), το Μαρόκο (21,36%) και η Βραζιλία (18,11%).

Στον αντίποδα και με απογοητευτικά σκορ στην κατάταξη, βρίσκονται η Κολομβία και η Αργεντινή, η Χιλή και το Περού, χώρες που επιδεικνύουν μικρή ανοχή για κατοικίδια.

Τεράστιες ζημιές σε ξενοδοχεία από την κακή εκπαίδευση των τετράποδων

Μια διαφορετική εκδοχή δίνει ο Αντιπρόεδρος των Zagori Suites (ZEN), Νικόλαος Πέτσιος, ο οποίος όντας ζωόφιλος, έχει φτιάξει ειδικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ως και κλιματισμό για τα τετράποδα, ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Fortune, πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν την κουλτούρα του φιλόζωου και δεν ασχολούνται με την εκπαίδευση των κατοικίδιών τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στις κλίνες.

«Η αίσθησή μου είναι ότι παρά τις όποιες διεθνείς διακρίσεις, στην πραγματικότητα βρισκόμαστε αρκετά πίσω σε θέματα pet-friendly ξενοδοχείων. Είναι άλλο πράγμα να είσαι απλώς ιδιοκτήτης κι άλλο να λειτουργείς ως ξενοδόχος. Δε ρισκάρεις σε ορεινούς ξενώνες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι διακοσμημένοι με χειροποίητα υφάσματα, να φέρεις τετράποδα τα οποία ξέρεις ότι θα προξενήσουν ανεπανόρθωτες ζημιές».

Ο κ. Πέτσιος αναφέρει πως τα μεγάλα και οργανωμένα ξενοδοχεία, θέλοντας να ακολουθήσουν με τα διεθνή πρότυπα, παρέχουν τη δυνατότητα στους ζωόφιλους να φέρουν τα κατοικίδια τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, όμως το συμφωνητικό το οποίο καλούνται οι δεύτεροι να υπογράψουν, έχει τέτοιους όρους, που η όποια απόφαση καθίσταται αποτρεπτική.

«Το να βγάζεις βόλτα τρεις φορές την ημέρα το σκύλο σου εκτός των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου είναι ένας από τους όρους, που όσο και αν ακούγεται απλός, στην πράξη αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να επισκεφτούν το ξενοδοχείο. Περισσότερο εκπαιδευμένοι και με οξυμένη την φιλοζωική τους κουλτούρα είναι οι Άγγλοι και οι Γερμανοί, δεδομένου ότι έχουν συνηθίσει να πειθαρχούν στους κανόνες που επιβάλλονται στους δημόσιους χώρους» καταλήγει.