Πόσο πιθανό είναι να έχει εξαφανιστεί η σοκολάτα μέχρι το 2050;

Πόσο πιθανό είναι να έχει εξαφανιστεί η σοκολάτα μέχρι το 2050;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας μπορεί σχεδόν να έχει μηδενιστεί μέχρι το 2050.

Chris Morris

Αν η απόφασή σας για το νέο έτος είναι να περιορίσετε την κατανάλωση σοκολάτας, τότε τα πράγματα ίσως έγιναν λίγο ευκολότερα για σας – αλλά θα πρέπει να κάνετε υπομονή για άλλα 30 χρόνια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας μπορεί σχεδόν να έχει μηδενιστεί μέχρι το 2050.

Η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) λέει ότι το 2016 φτάσαμε σε ένα σημείο καμπής. Και, εκτός αν γίνουν σημαντικές αλλαγές, ο αριθμός των περιοχών όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα κακαόδεντρα θα μειωθεί δραματικά.

Αυτά τα δέντρα, τα οποία είναι κρίσιμα για την παραγωγή σοκολάτας, αναπτύσσονται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Όμως, η αλλαγή του κλίματος αυξάνει τις θερμοκρασίες και μειώνει τις βροχοπτώσεις στη στενή ζώνη της Γης όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα δέντρα.

Η έκθεση της NOAA δεν είναι νέα, ούτε κι η μελέτη που παραθέτει, η οποία διεξήχθη το 2013. Ωστόσο, έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών παρατηρητών.

Το θετικό είναι ότι παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας.

Και η NOAA σημειώνει ότι παρόλο που τα πράγματα φαίνονται τρομακτικά για τους λάτρεις της σοκολάτας, οι ανησυχητικές προβλέψεις δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθούν.

Η μελέτη που παραθέτει η NOAA εξέτασε 294 τοποθεσίες όπου καλλιεργούνται κακαόδεντρα. Από αυτές, μόνο 10,5% των τοποθεσιών έδειξαν αυξανόμενη καταλληλότητα για την παραγωγή κακάου. Το υπόλοιπο 89,5% των περιοχών είναι πιθανό να καταστεί λιγότερο κατάλληλο έως το 2050.

Ωστόσο, λέει ο ερευνητής Peter Läderach, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, «αυτές οι αλλαγές στην κλιματική καταλληλότητα προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν σε μια χρονική περίοδο σχεδόν 40 ετών, και άρα υπάρχει χρόνος για προσαρμογή».