Πόσο πιθανό είναι να κλείσουν οι πόρτες της Ευρώπης για τους Αμερικανούς;

Πόσο πιθανό είναι να κλείσουν οι πόρτες της Ευρώπης για τους Αμερικανούς;
eu flag usa flag
Όπως σύντομα θα διαπιστώσουν οι δυνητικοί ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι τοπικές αποφάσεις για την πανδημία μπορεί να έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις.

του David Meyer

Θα μπορούσε να απαγορευτεί η είσοδος Αμερικανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ανοίξουν τα σύνορά της την επόμενη εβδομάδα; Αυτή είναι μια σοβαρή πιθανότητα, σύμφωνα με τα σχέδια που συζητούνται σήμερα εντός της Ένωσης.

Όταν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανοίξουν την 1η Ιουλίου, η ιδέα είναι ότι θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να εισέρχονται μόνο από χώρες που έχουν ποσοστό μόλυνσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με το Politico, μόνο 50 χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, για παράδειγμα, δεν θα είναι μεταξύ των χωρών αυτών.

Ο μέσος όρος μόλυνσης με κορονοϊό στην ΕΕ είναι περίπου 16 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ο τρέχων αριθμός στις ΗΠΑ είναι 107, ενώ η Βραζιλία έχει 190 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τους New York Times, που επίσης αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα ανακοινώσουν τη σύστασή τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης κλείσει τα σύνορά τους για τους Ευρωπαίους επισκέπτες από τον Μάρτιο – όταν η ΕΕ και όχι οι ΗΠΑ ήταν η κύρια εστία εξάπλωσης του ιού – και δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν σύντομα την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ. Εδώ μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο αμοιβαιότητας.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός παραμένει ότι οι ΗΠΑ είναι επί του παρόντος το επίκεντρο εξάπλωσης του κορονοϊού και η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται. Οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, με τις πολιτείες που τερμάτισαν πρόωρα το lockdown όπως η Τζόρτζια, η Φλόριντα και το Τέξας να πλήττονται σοβαρά. Η Καλιφόρνια, η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία, έχει ρεκόρ λοιμώξεων.

Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι αριθμοί είναι προϊόν των αυξημένων τεστ που διενεργούνται και όχι κάποιας αναζωπύρωσης, που θα μπορούσε λογικά να συνδεθεί με την επιθυμία των πολιτειών να λειτουργήσουν ξανά χωρίς περιορισμούς το συντομότερο δυνατό.

Η Ευρώπη θα υποφέρει αν συνεχίσει να αποκλείει τους Αμερικανούς. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της London Capital Group, Jasper Lawler, μια πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές νωρίς σήμερα προκλήθηκε από αυτήν την ενδεχόμενη κίνηση. «Ο αποκλεισμός των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ θα αύξανε τους κινδύνους για τους κλάδους ταξιδιών και φιλοξενίας που χρειάζονται επειγόντως κάθε δολάριο που θα μπορούσε δυνητικά να διατεθεί», έγραψε.

Πηγή: Fortune.com