Πόσο πουλήθηκε το «πιο καταστροφικό όπλο» του Αδόλφου Χίτλερ

Πόσο πουλήθηκε το «πιο καταστροφικό όπλο» του Αδόλφου Χίτλερ
epa05802135 An undated handout photo made available by Alexander Historical Auctions on 17 February 2017 shows a vintage leather carrying case believed to once have carried a red telephone once owned by German dictator Adolf Hitler. The telephone that Hitler used in the last days of Wolrd War II in his Berlin bunker, the so-called Fuehrerbunker, is up for auction from 18 February 2017 on at Alexander Historical Auctions and expected to sell at at least 200,000 US dollars. EPA/ALEDXANDER HISTORICAL AUCTIONS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Αγνώστων στοιχείων ο αγοραστής που το απέκτησε.

Το κόκκινο τηλέφωνο του Αδόλφου Χίτλερ, “το πιο καταστροφικό όπλο της Ιστορίας” σύμφωνα με τον Alexander Historical Auctions, πωλήθηκε 243.000 δολάρια στην δημοπρασία που διοργάνωσε χθες ο αμερικανικός οίκος στο Τσέζαπικ Σίτι του Μέριλαντ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο οίκος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα ή την εθνικότητα του αγοραστή, ο οποίος παρακολουθούσε τη δημοπρασία τηλεφωνικά.

Η συσκευή, η οποία βρέθηκε μέσα στο καταφύγιο του Χίτλερ μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, φέρει χτυπημένο το όνομα του Αδόλφου Χίλτερ και έναν αγκυλωτό σταυρό, σύμβολο του Τρίτου Ράιχ. Η τιμή εκκίνησης ήταν 100.000 δολάρια. Η εκτίμηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη “σπανιότητα και τη μοναδικότητα” του αντικειμένου, διευκρίνισε ο Αντρέας Κόρνφελντ, του οίκου Alexander.

Η δημοπρασία περισσοτέρων από 1.000 αντικειμένων ήταν προσβάσιμη τηλεφωνικά σε αγοραστές από όλο τον κόσμο.

Με το τηλέφωνο αυτό, το οποίο έδωσε στον Χίλτερ η Βέρμαχτ, ο στρατός του Τρίτου Ράιχ, ο αρχηγός των ναζί έδωσε τις περισσότερες εντολές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τον Alexander Historical Auctions.

Το τηλέφωνο περιήλθε στην κατοχή του Βρετανού πρώην ταξίαρχου Ραλφ Ρέινερ που μετέβη στο Βερολίνο στις αρχές Μαΐου του 1945, την επομένη της συνθηκολόγησης της Γερμανίας, και στον οποίο σοβιετικοί αξιωματικοί το πρόσφεραν ως αναμνηστικό, το οποίο έκτοτε φύλαγε ο γιος του.

Έπειτα από 70 και πλέον χρόνια, το κόκκινο χρώμα του τηλεφώνου Siemens με το καντράν ξεθώριασε και πλέον φαίνεται το αρχικό μαύρο χρώμα της συσκευής από βακελίτη.

Πρόκειται “πιθανόν”, δηλώνει ο οίκος, για το “πιο καταστροφικό όπλο όλων των εποχών, που έστειλε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ήταν η φορητή συσκευή καταστροφής που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ μέσα στα αυτοκίνητα, τα τραίνα, τα γενικά αρχηγεία, έως και τις τελευταίες απελπισμένες ημέρες” του ναζιστικού καθεστώτος.

Μια πορσελάνινη φιγούρα σκύλου Δαλματίας, επίσης του Χίλτερ, πωλήθηκε 24.300 δολάρια σε άλλον αγοραστή.