Πόσο στοίχισε στους «εθισμένους» παίκτες το Pokemon Go;

Πόσο στοίχισε στους «εθισμένους» παίκτες το Pokemon Go;

Κάποιοι από τους παίκτες ήταν μάλλον πολύ...απρόσεκτοι!

του Don Reisinger

Το Pokemon Go σάρωσε τον κόσμο του gaming το καλοκαίρι του 2016. Παράλληλα, προκάλεσε ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, οι ερευνητές Mara Faccio και John McConnell υπολόγισαν ότι η συνολική καταστροφή περιουσίας και εξοπλισμού που προκλήθηκε από παίκτες του Pokemon Go τους πέντε πρώτους μήνες μετά από την κυκλοφορία του παιχνιδιού ανέρχεται σε 2 έως 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην έκθεση, με τίτλο «Θάνατος από Pokemon Go: Το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της χρήσης εφαρμογών κατά την οδήγηση» (Death by Pokemon Go: The economic and human cost of using apps while driving), οι επιστήμονες εξέτασαν αστυνομικές αναφορές τροχαίων ατυχημάτων στην κομητεία της Tippecanoe στην Ινδιάνα, τις πρώτες 148 μέρες μετά από την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανακάλυψαν ότι μόνο στη συγκεκριμένη κομητεία το κόστος των ζημιών ανερχόταν στα 5,2 – 25,5 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, υπολόγισαν κατά προσέγγιση το αντίστοιχο κόστος για κάθε κομητεία των ΗΠΑ και κατέληξαν στην τελική τους εκτίμηση για όλη τη χώρα.

Το Pokemon Go κυκλοφόρησε το 2016 και έκανε πάταγο. Το παιχνίδι είχε λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας που επέτρεπαν στους χρήστες να βλέπουν εικονικούς χαρακτήρες Pokemon ενσωματωμένους στον πραγματικό κόσμο. Και οι παίκτες έπρεπε να βρουν τα Pokemon που κρύβονταν τριγύρω και να τα πιάσουν.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ξεχύθηκαν στους δρόμους, τα πάρκα και τις γειτονιές για να βρουν τα κρυμμένα Pokemon.

Δεν προκαλεί φυσικά έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι από τους παίκτες ήταν μάλλον απρόσεκτοι. Κάποιοι τραυματίστηκαν ενώ τριγυρνούσαν μες στις πόλεις και αναφέρθηκε σωρεία ατυχημάτων που προκλήθηκαν από οδηγούς που έπαιζαν το παιχνίδι ενώ οδηγούσαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Faccio και McConnell, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New York, αναφέρθηκαν και δύο θάνατοι που συνδέονται με το Pokemon Go.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο ερευνητών δεν είναι τα τελικά, που σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν καθώς θα συνεχίζεται η έρευνα. Επίσης, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η προβολή των ευρημάτων για μια κομητεία σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ δεν είναι μια ιδιαίτερα ακριβής μέθοδος, γεγονός που εξηγεί και το μεγάλο εύρος των εκτιμώμενων ζημιών.