Πόσο στοιχίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;

Πόσο στοιχίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;

«Φακελωμένα» ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως αμοιβές, ασθένειες μέχρι και ημερομηνίες γέννας για τις εγκύους.

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους καταναλωτές εντείνεται, κι ας αυξάνονται οι ανησυχίες για την εποπτεία που ασκούν οι κυβερνήσεις στους πολίτες. Γεγονός που έχει ρίξει τις τιμές για τις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες σε εκατοστά του σεντς», γράφει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της στους Financial Times η οικονομική ανταποκρίτρια Έμιλι Στιλ από τη Νέα Υόρκη.

«Τα τελευταία χρόνια», αναφέρει, «η επόπτευση των καταναλωτών έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που λειτουργεί από μη ελεγχόμενες κατά κανόνα εταιρείες, οι οποίες συγκεντρώνουν πληροφορίες σαρώνοντας τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, στους κοινωνικούς ιστότοπους, στα ιστορικά καταναλωτικών αγορών και στα δημόσια αρχεία».

Οι φάκελοι που δημιουργούνται περιλαμβάνουν χιλιάδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ασθένειες, το πιστωτικό προφίλ, μέχρι και υπολογιζόμενες ημερομηνίες γέννας για εγκύους! Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η «Newborn Network», μία νέα βάση δεδομένων που δημιούργησε η εταιρία ALC Data, συγκεντρώνοντας πάσης φύσεως πληροφορίες για το 80% των γεννήσεων στις ΗΠΑ, για τις μητέρες πριν και μετά τη γέννα, τις θείες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τους κοντινούς φίλους, μέχρι και τους γείτονες!

Αυτός ο τεράστιος όγκος δεδομένων μετατρέπεται σε αλγόριθμους από τις εταιρείες, που στη συνέχεια αναλύουν την καταναλωτική συμπεριφορά και πωλούν τα ευρήματά τους σε εταιρείες κάθε λογής – ασφαλιστικές, εμπορικές, ακόμη και σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας – ως χρήσιμο εργαλείο για την… κατά το δοκούν αξιοποίηση τους.

ΔιαβάστεΧιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Η LeadsPlease.com, για παράδειγμα, πωλεί προς 0,26 δολάρια το άτομο, τα ονόματα και τα email ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες, όπως καρκίνο, διαβήτη και κατάθλιψη. Βασικές πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο και τον τόπο κατοικίας πωλούνται έως 0,0005 δολ. ανά άτομο, σύμφωνα με τον… τιμοκατάλογο που εξασφάλισαν κατ’ αποκλειστικότητα οι FT. Οι πληροφορίες για ανθρώπους που θεωρείται ότι έχουν επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα πωλούνται κατά τι πιο ακριβά, στα 0,00075 δολ. το κεφάλι. Λίγο πιο ακριβές είναι οι λεπτομέρειες για το εισόδημα και τα αρχεία αγορών, που πωλούνται προς 0,001 δολ.

Τελικά «δεν αξίζετε και πολύ», λέει σαρκαστικά στους FT ο Ντέιβ Μόργκαν, ιδρυτής μιας από τις πρώτες εταιρείες του είδους. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, ανταπαντά η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, παρουσιάζοντας μία νέα γαλλική startup, ονόματι Yes Profile.

Στην πλατφόρμα της, εξηγεί ο ιδρυτής της, Κριστιάν-Φρανσουά Βιαλά, «τα στοιχεία είναι ανώνυμα, εκτός από την ταχυδρομική διεύθυνση, και οι διαδικασίες είναι απόλυτα διαφανείς. Οι χρήστες γνωρίζουν ακριβώς ποια στοιχεία τους μοιράζονται και με ποιούς, αλλά και πόσο θα πληρώνονται από τις εταιρείες που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο προφίλ τους. Λίγο-πολύ, λοιπόν, ξαναδίνουμε στους ανθρώπους τον έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων».

Μπορεί τα επιμέρους έσοδα για τον κάθε χρήστη της εν λόγω πλατφόρμας να είναι μόνον μερικά σεντς ή ευρώ, παρατηρεί η Les Echos – για την ακρίβεια το 65% όσων πληρώνουν οι εταιρείες καταλήγουν στον χρήστη και το 35% στο Yes Profile – «δεν αποκλείεται, ωστόσο, να φθάσουν έως και τα 100 ευρώ τον μήνα ανά άτομο», υποστηρίζει ο Βιαλά. Όσο για το τι θα κάνει κάθε χρήστης με τα χρήματα αυτά; «Είναι δικό του θέμα», διευκρινίζει ο ιδρυτής της Yes Profile, όπως ακριβώς θα έπρεπε κανονικά να ισχύει, δηλαδή, και με τα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: Big Data = νέες θέσεις εργασίας

Για τους πιο ευαισθητοποιημένους πάντως υπάρχουν επιλογές. Μπορεί κάποιος φερ΄ειπείν να διαθέσει τα έσοδά του από τη διαδικτυακή πλατφόρμα σε δωρεές, σε οποιονδήποτε οργανισμό της επιλογής του. Η Yes Profile έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Και μέχρι να τελειώσει αυτό το καλοκαίρι, σκοπεύει να μπει δυναμικά στην αγορά ΗΠΑ και Βρετανίας…