Πόσο θα επηρεάσουν οι δασμοί Τραμπ την Ελλάδα; – Τι «βλέπει» η UBS
- 15/07/2025, 12:46
- SHARE

Σε τροχιά εμπορικού προστατευτισμού επιστρέφει η αμερικανική πολιτική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με το νέο πακέτο δασμών ύψους 30% να αναμένεται να επιφέρει σημαντικές συνέπειες στις εξωστρεφείς οικονομίες της αναδυόμενης Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA). Σύμφωνα με ανάλυση της UBS, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο εκτεθειμένες χώρες, κυρίως λόγω της φύσης των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ και της περιορισμένης παραγωγικής της βάσης.
Έως 60% των εξαγωγών επηρεάζονται
Η UBS υπολογίζει πως περίπου το 60% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ εμπίπτει στο νέο καθεστώς δασμών, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση μεταξύ των 13 αναδυόμενων οικονομιών της ΕΜΕΑ, μετά την Ουγγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο μέσος δασμολογικός συντελεστής αναμένεται να τριπλασιαστεί, ανεβαίνοντας στο 20-30%, με αποτέλεσμα την αύξηση κόστους και τον κίνδυνο απώλειας μεριδίου αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πλήγμα στο ΑΕΠ το 2026
Η UBS προβλέπει ότι η πραγματική επίπτωση θα γίνει αισθητή το 2026, με το ελληνικό ΑΕΠ να επιβαρύνεται κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και αυτό το ποσοστό φαντάζει συγκρατημένο σε σχέση με άλλες χώρες –όπως η Ουγγαρία (-0,6%) και η Τσεχία (-0,25%)– εντούτοις αντανακλά έναν συνδυασμό άμεσων και έμμεσων συνεπειών: από τη μείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων έως το αρνητικό κλίμα στις αγορές και τη διάχυση της αβεβαιότητας.
Διαρθρωτικές αδυναμίες και περιορισμοί
Η έκθεση της UBS αναδεικνύει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ευαλωτότητας:
- Προϊόντα μη στρατηγικής σημασίας: Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν κυρίως αγροτικά, φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα, που δεν εξαιρούνται από τους δασμούς.
- Περιορισμένη εσωτερική απορρόφηση: Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει το πλεόνασμα παραγωγής που πιθανόν θα μείνει εκτός ΗΠΑ.
- Δέσμευση στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε.: Δεν υπάρχουν περιθώρια για διμερείς εθνικές διαπραγματεύσεις.
Η ανάγκη για στρατηγική προσαρμογή
Η UBS τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες:
- Ενίσχυση της διπλωματίας μέσω της Ε.Ε., με στόχο στοχευμένες εξαιρέσεις ή μέτρα αντιστάθμισης.
- Επιτάχυνση της διαφοροποίησης εξαγωγικών προορισμών, με άνοιγμα προς αγορές όπως η Νότια Αμερική και η Ασία.
- Ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγώγιμων αγαθών.
Οι άλλες χώρες της περιοχής
Πέρα από την Ελλάδα, οι πλέον εκτεθειμένες χώρες είναι η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία, οι οποίες διατηρούν υψηλές εξαγωγές τεχνολογικών και αυτοκινητοβιομηχανικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την UBS, το πλήγμα για την Πολωνία μπορεί να αγγίξει τις 20 μονάδες βάσης του ΑΕΠ, ενώ για χώρες όπως η Τουρκία ή τα ΗΑΕ οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες.