Πόσο θα φτάσει φέτος το κόστος του Brexit;

Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από το δημοψήφισμα του 2016 έχει επιπτώσεις. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν μείνει πίσω, ενώ η ετήσια οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, στο 1% από 2%.

Στις 130 δισ. στερλίνες έχει φτάσει το οικονομικό κόστος του Brexit μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Αναμένεται μάλιστα να ενισχυθεί περαιτέρω, και συγκεκριμένα κατά 70 δισ. στερλίνες, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη αυτού του μήνα, μετά την άνετη εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από το δημοψήφισμα του 2016 έχει επιπτώσεις. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν μείνει πίσω, ενώ η ετήσια οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, στο 1% από 2%.

Ο Dan Hanson, οικονομολόγος του Bloomberg Economics, τοποθετεί το συνολικό κόστος του Brexit μέχρι τα τέλη του 2020 στις 200 δισ. στερλίνες, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Δείτε ακόμη: Brexit: Τι προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης- Τι θα ισχύει για φοιτητές και εργαζόμενους της ΕΕ

Σχετικά άρθρα