Πόσο θα κοστίσει το φιάσκο της κυβέρνησης με τον ΦΠΑ

Πόσο θα κοστίσει το φιάσκο της κυβέρνησης με τον ΦΠΑ

Έμπειρα στελέχη του υπουργείο Οικονομικών δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το σχέδιο «τετραπλού ΦΠΑ».

Οι παλινωδίες και οι ατεκμηρίωτες προτάσεις στο θέμα του ΦΠΑ οδηγούν σε άλλο ένα τέλμα τη διαπραγμάτευση την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργούσε ελπίδες για κλίμα συμφωνίας.
Έτσι, μετά την αισιοδοξία, πέρασε πάλι στις καταγγελίες για «τρόικες εσωτερικού» που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, που γνωρίζουν την κοινοτική νομοθεσία δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το σχέδιο του «τετραπλού ΦΠΑ» προσπερνάται από τον υπουργό Οικονομικών και αποδίδεται για άλλη μια φορά σε αόρατους εχθρούς…

Ωστόσο, η πικρή αλήθεια είναι μία: ότι μετά από αυτό το φιάσκο, οδηγούμαστε σε νέα πρόταση με αυξήσεις συντελεστών κατά τουλάχιστον μία μονάδα στον υπερμειωμένο (6,5%) και στον χαμηλό (13%) συντελεστή, αλλά και σε μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός από το 6,5% στο 14%.

Η νέα εξέλιξη δεν δίνει πολλά περιθώρια για συμφωνία, καθώς είναι ακόμα πιο δύσκολο να «περάσει» στο εσωτερικό και σίγουρα δεν μπορεί να εμφανιστεί ως μεταρρύθμιση.

Το Brussels Group που ξεκινά και πάλι τις συζητήσεις δια φυσικής παρουσίας, έχει ανοιχτά τόσα ζητήματα, που είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει πρόοδος έως την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πολιτική συμφωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι να αυξήσει το κούρεμα στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να κορυφωθούν.

Η Ελλάδα μετράει κυριολεκτικά…μέρες, αλλά οι κινήσεις εκατέρωθεν δεν δείχνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα.

Και από την πλευρά τους οι δανειστές φαίνεται ότι έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο να πιέσουν τη χώρα έως το τέλος, έχοντας παράλληλα προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.

Η κυβέρνηση όμως, φαίνεται ότι δεν έχει προετοιμαστεί ούτε για αυτό και το μόνο όπλο της συνεχίζει να είναι η απειλή του…Κουγκίου. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό, γιατί, όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία, τα πειράματα στην πλάτη όλων μας απέτυχαν…