Πόσο θα κοστίσει τους καταναλωτές ο ενιαίος ΦΠΑ

Πόσο θα κοστίσει τους καταναλωτές ο ενιαίος ΦΠΑ

Μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών για την αύξηση των φορολογικών υπηρεσιών.

Ανατροπές στις τιμές των καταναλωτικών προιόντων, αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 2%, και επιβάρυνση των καταναλωτών με αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, θα φέρουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

Η μελέτη επεξεργάστηκε τις επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά τρία σενάρια αλλαγών του ΦΠΑ, προκύπτουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί από 2,4% ως και 2,6%,ο δείκτης τιμών της διατροφής θα αυξηθεί κατά 4,5% και στην πιο πιθανή εκδοχή η επιβάρυνση των καταναλωτών θα ανέλθει στα 1,71 δις ευρώ.

Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης τα έστειλε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κκ Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι οι επιβαρύνσεις αυτές θα έλθουν σε μία περίοδο που οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί πάνω από το 20% και η ανεργία διατηρείται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 25%.

Αναλυτικότερα τα σενάρια που αξιολόγησε το ΙΝΕΜΥ είναι τα παρακάτω:

–      Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% να μειωθεί στο 16% και να υπάρξει ένας χαμηλός στο 8%.

– Ο υψηλός συντελεστής να μειωθεί στο 18% και ο χαμηλός στο 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδας, αγαθά πρώτης ανάγκης).

– Ο υψηλός συντελεστής να υποχωρήσει μόλις στο 20% και ο χαμηλός στο 10%.

Οι επιπτώσεις στο εμπόριο, ανάλογα με το σενάριο, θα «βγάλουν» σίγουρα μείωση των φορολογικών εσόδων και εφόσον σχεδόν το σύνολο των τροφίμων μεταφερθεί στο 18% τότε το κόστος στα νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 1,71 δισ. ευρώ. Επίσης στο πρώτο σενάριο των αλλαγών του ΦΠΑ τα κρατικά έσοδα μειώνονται κατά 7,1 δισ. ευρώ, στο δεύτερο κατά 2,2 δισ. ευρώ και στο τρίτο κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης. Ετσι με  συντελεστή ΦΠΑ 9% στον κλάδο του τουρισμού θα επιφέρει επιβάρυνση στον κλάδο και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 88,6 εκ. ευρώ, ενώ η μετάταξη του εν λόγω φόρου στο 10% ισοδυναμεί με αύξηση των υφιστάμενων εσόδων κατά 124 εκ. ευρώ. Βεβαίως στο απευκταίο σενάριο που αποφασιστεί ενιαίος συντελεστής  ΦΠΑ 18% σε τουρισμό και εστίαση τα έσοδα του κράτους μπορεί να εκτοξεύονται στα 638 εκ. ευρώ (επιπλέον 407,5 εκατ. ευρώ)  και στα περίπου 1,13 δις ευρώ (επιπλέον 312,63 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα, αλλά η ζήτηση θα καταρρεύσει.

Αναφορικά με το χώρο της εστίασης όμως υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, το οποίο προβλέπει την υπαγωγή των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλάδου στον ενιαίο συντελεστή 20%, ως εκ τούτου οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα ανέλθούν  στα 438 εκατ. ευρώ και τις καταστροφικές συνέπειες στην καταναλωτική δαπάνη και στην απασχόληση να είναι ανυπολόγιστες.
Στις μεταφορές η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 18% ή του 20% εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τις τιμές των οδικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Μπορεί βεβαίως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων να συρρικνωθεί, η αύξηση όμως του ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή στο 20% στα εισιτήρια είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιβαρύνει το επιβατικό κοινό – επιβάρυνση καταναλωτών κατά 140 εκ. ευρώ και 292 εκ. ευρώ αντίστοιχα με βάση τα σενάρια, προκαλώντας μείωση του.