Πόσο βοηθούν τελικά οι περικοπές των απολαβών των CEO εν μέσω κορωνοϊού;

Πόσο βοηθούν τελικά οι περικοπές των απολαβών των CEO εν μέσω κορωνοϊού;
Photo: pixabay.com
Τέτοιες κινήσεις είναι σίγουρα ωφέλιμες, σε επίπεδο εικόνας και δημοσίων σχέσεων.

της Emma Hinchliffe

Στη Disney, τη Lyft, τη Marriott, τη Vice και αλλού, οι CEO περικόπτουν τις απολαβές τους- συχνά τις μηδενίζουν κιόλας- στο πλαίσιο της στρατηγικής μετριασμού των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού. Τέτοιες κινήσεις είναι σίγουρα ωφέλιμες, σε επίπεδο εικόνας και δημοσίων σχέσεων. Επιτυγχάνουν, όμως, κάτι ως προς την παροχή πραγματικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις τους;

Σύμφωνα με τον Charles O’Reilly, καθηγητή οργανωσιακής συμπεριφοράς στη Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών του Στάνφορντ, ένας λόγος που τα κορυφαία στελέχη κόβουν τους μισθούς τους είναι η επιθυμία τους να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ενότητας. «Η κίνηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα στους εργαζομένους: Νοιαζόμαστε για σας, είμαστε μαζί σε όλο αυτό και θα μοιραστούμε το βάρος» λέει ο ίδιος.

Οι πρώτοι CEO που μείωσαν τις απολαβές τους ήταν σε κλάδοι όπως η λιανική πώληση και οι υπηρεσίες φιλοξενίας, οι οποίοι αναγκάστηκαν άμεσα να απολύσουν εργαζομένους ή να τους θέσουν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών εξαιτίας της κρίσης δημόσιας υγείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott, Arne Sorenson, ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει άλλο τον μισθό του για φέτος – που προσεγγίζει τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα- ενώ ο CEO της Dick’s Sporting Goods, Ed Stack, θα πάψει να λαμβάνει το …μηνιάτικό του, που φτάνει τα 1,1 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι βρίσκονται σε κλάδους των οποίων οι εργαζόμενοι ρισκάρουν την υγεία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για παράδειγμα, οι συνιδρυτές της Lyft, John Zimmer και Logan Green, είπαν ότι θα διοχετεύσουν το σύνολο των μισθών τους μέχρι και το τέλος Ιουνίου στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι οδηγοί τους. Σύντομα, το παράδειγμά τους ακολούθησαν στελέχη στους κλάδους της ψυχαγωγίας και των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Bib Iger, εκτελεστικός πρόεδρος της Disney, που έπαψε να λαμβάνει τις μηνιαίες αποδοχές του, και ο Bob Chapek, διευθύνων σύμβουλος της ίδιας εταιρείας, που μείωσε το μισθό του κατά 50%.

Σύμφωνα με τον Michael Useem, καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων στη Σχολή Wharton, οι CEO εταιρειών σε κλάδους που βρίσκονται πολύ κοντά στον καταναλωτή είναι πιθανότερο να περικόψουν τις απολαβές τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Και το ίδιο ισχύει για εταιρείες σε κλάδους εντάσεως εργασίας, που κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγάλο τίμημα εάν υπάρξουν απολύσεις.

Η κίνηση αυτή, όμως, εκ μέρους των CEO συχνά είναι απλώς συμβολική. Οι απολαβές των εταιρικών ηγετών αποτελούνται κυρίως από δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών και όχι από τον μισθό που λαμβάνουν μηνιαίως. Με άλλα λόγια, η μείωση του μισθού δεν έχει συνήθως σημαντική επίδραση στην κερδοφορία μιας εταιρείας, παρά μόνο εάν αυτή τείνει να …ξεμείνει από ρευστό.