Πόσο «ζέστανε» την αγορά η φετινή Black Friday

Πόσο «ζέστανε» την αγορά η φετινή Black Friday
Photo: pixabay.com
Παράγοντες της αγοράς μιλούν για το φαινόμενο που “σκουπίζει” τον τζίρο της χρονιάς.

Ο “βομβαρδισμός” των καταναλωτών σε ΜΜΕ, προσωπικά e-mails και μέσω sms στα κινητά τηλέφωνα με εκπτωτικά μηνύματα για την Black Friday φαίνεται πως είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ικανοποίησε τις υψηλές προσδοκίες των επιχειρήσεων που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έψαχναν καταναλωτές με το…  κιάλι!

Η κίνηση στα μαγαζιά ήταν αυξημένη και σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές έπρεπε να σταθούν για αρκετή ώρα στην ουρά, επιδεικνύοντας υπομονή μέχρι να φτάσει η σειρά τους για να λάβουν το αγαθό της αρεσκείας  τους. Οι εκπτώσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στη λεγόμενη Cyber Monday, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους αναποφάσιστους και στους αγοραστές της τελευταίας στιγμής.

Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, βιντεοπαιχνίδια και οικιακές συσκευές είχαν την τιμητική τους, αφού όσο πιο υψηλό ήταν το κόστος, τόσο μεγαλύτερο ήταν το οικονομικό όφελος που προέκυπτε από την έκπτωση. Εξίσου, όμως μεγάλη ζήτηση κατέγραψαν τα καλλυντικά, τα ρούχα και τα παπούτσια, όπου στις δύο τελευταίες κατηγορίες οι εκπτώσεις θύμιζαν περισσότερο το δεκαήμερο προσφορών που προηγήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, παρά Black Friday.

Παραδοσιακά ο τζίρος του Νοεμβρίου υπολογίζεται για τον κλάδο του λιανεμπορίου κοντά στα 6 με 7 δισ. ευρώ και η αγορά εκτιμά ότι μόνο την εβδομάδα του Black Friday μπήκαν στα ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, δίνοντας μια ανάσα στα επιβαρυμένα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων.

Η εικόνα για το πώς κινήθηκε στη χώρα μας το εμπορικό φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην Αμερική, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί δεδομένου ότι το 2016 ξεκίνησε ως μια μέρα, στη συνέχεια έγιναν τρεις και πλέον ξεπερνούν τη μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, Αντώνη Μακρή, ο τζίρος του λιανεμπορίου θα κλείσει το 2019, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στα 80 δισ. ευρώ, ή ελαφρώς ανοδικά. Η σταθερότητα προκύπτει, όπως λέει, από το γεγονός ότι το εισόδημα του Έλληνα δεν μεταβλήθηκε, ενώ σταθερές παρέμειναν και οι φορολογικές του υποχρεώσεις.

“Η μόνη φορολογική ελάφρυνση που είδαμε ήταν στον ΕΝΦΙΑ. Θα έλεγα ότι η  ψυχολογία βρίσκεται στο ζενίθ και η αγορά στο ναδίρ. Από έρευνα που εκπονήσαμε, σε δείγμα 1000 συμμετεχόντων, προέκυψε ότι οι Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν όταν σχεδόν το 50% του μισθού τους εξανεμίζεται σε τρέχοντες λογαριασμούς και φόρους. Σίγουρα το Black Friday αναμένεται να “γρατσουνίσει” τα έσοδα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου” επισημαίνει.

Ανάρπαστες οι τηλεοράσεις 65 ιντσών και τα ακριβά laptop 

Για διψήφια αύξηση πωλήσεων κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers, Κώστας Γεράρδος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Black Friday από μόνη της κινήθηκε τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με μια τυπική εβδομάδα.

“Ο μεγάλος χαμός έγινε την Παρασκευή με τον κόσμο να δημιουργεί ουρές εντός των καταστημάτων μας. Δυναμική κίνηση είχαμε και το Σάββατο ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι αγορές διατηρήθηκαν σε κανονικά επίπεδα. Φέτος τολμώ να πω ότι είχαμε την καλύτερη απόδοση στην αγορά και σε αυτό μας βοήθησε η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο μας των λευκών συσκευών που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις” αναφέρει.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των online πωλήσεων τριπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο την ημέρα της Black Friday, αφού όπως εξηγεί ο κ. Γεράρδος οι καταναλωτές είναι πιο sophisticated, δεν θέλουν να χάνουν τη βολή τους περιμένοντας στην ουρά, είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές και έχουν ήδη ψάξει το αγαθό που επιθυμούν να αποκτήσουν. Προσθέτει πως οι περισσότερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και το ΠΛΑΙΣΙΟ, παραδίδουν την επόμενη μέρα, χωρίς να επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής από ένα συγκεκριμένο κόστος και πάνω. “Ένα 60% των πωλήσεων μας πραγματοποιείται εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με το shipping να εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία αποστολής” σημειώνει.

Παραδέχεται δε πως η Black Friday “κλέβει” ένα σημαντικό μέρος του τζίρου των Χριστουγέννων καθώς οι αγοραστές σπεύδουν να “καπαρώσουν” τα πολύ ακριβά είδη, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προβούν σε αγορές και κατά την εορταστική περίοδο. “Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος είναι ότι οι καταναλωτές διέθεσαν περισσότερα χρήματα  και προτίμησαν τα ακριβότερα είδη μιας σειράς. Best Seller ήταν οι 65 ιντσών τηλεοράσεις και τα laptop άνω των 800 ευρώ” καταλήγει.

Αύξηση 210% στις online πωλήσεις των φαρμακείων

“Σφαίρα” πήγαν τα on line φαρμακεία την Black Friday. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η eRetail Audit, o συνολικός τζίρος τους  την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 210% σε σύγκριση με τις προηγούμενες Παρασκευές του Νοεμβρίου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό την περσινή Black Friday ήταν 153%.

Το μέσο καλάθι στις online παραγγελίες ήταν αυξημένο κατά 8,5% σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του έτους και διαμορφώθηκε στα 44,20 ευρώ με ΦΠΑ. Ειδικότερα, 180 από συνολικά 287 ηλεκτρονικά φαρμακεία πραγματοποίησαν προωθητικές ενέργειες. Υψηλά ποσοστά έκπτωσης παρατηρήθηκαν σε καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και άλλα παραφάρμακα.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες Παρασκευές του Νοεμβρίου, η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν τα προϊόντα make up (σημειώνοντας αύξηση +600%), ενώ πολύ μεγάλη ανάπτυξη πωλήσεων παρατηρήθηκε και στα προϊόντα φροντίδας ματιών (+407%), τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου (+373%), τα προϊόντα αντιγήρανσης (+362%) και στις ενυδατικές κρέμες (+352%).