Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα- Πώς διαφέρει από τη χειρουργική μάσκα

Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα- Πώς διαφέρει από τη χειρουργική μάσκα
Υφασμάτινη μάσκα προσώπου που γράφει "stay alive", σε κατάστημα με γυναικεία ενδύματα, στη Φιλαδέλφεια, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα. Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άλλαξε η καθημερινότητά μας καθώς στους περισσότερους κλειστούς χώρους γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Άλλαξε η καθημερινότητά μας καθώς στους περισσότερους κλειστούς χώρους γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Πρόσφατα μία έρευνα στο εξωτερικό έδειξε πως οι υφασμάτινες μάσκες που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον κορωνοϊό, συγκρατούν μόνο το 3% των σωματιδίων ενώ υπάρχουν αναφορές πως αν κάποιος φορά για αρκετή ώρα υφασμάτινη μάσκα, έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ότι αν φοράει χειρουργική μάσκα.

Για τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ρωτήθηκε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση στα ΜΜΕ για τον κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόνο εφ’ όσον δεν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας, ενώ σημείωσε πως η μη ιατρική μάσκα (υφασμάτινη, βαμβακερή ή χάρτινη) προτείνεται να χρησιμοποιείται ως ένα «συμπληρωματικό μέτρο προστασίας».

Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν την χρησιμοποιείς σωστά. Συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο, αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά. Αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν την βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή το καλό πλύσιμο», τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Τσιόδρας.

«Αν δεν την βάζεις και τη βγάζεις τη μάσκα, με τον τρόπο που έχουμε δείξει σε χαρακτηριστικά βίντεο επικοινωνίας που έχουν φτιαχτεί από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τότε ναι, χρειάζεται προσοχή. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Δεν θα είναι μόνο 3%, πιστεύω θα βοηθήσει γύρω στο 15-20%, με μαθηματικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού», πρόσθεσε.