Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα αυτοκίνητα και πότε όχι

Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα αυτοκίνητα και πότε όχι
Αστυνομικοί κάνουν έλεγχο σε πεζούς και οχήματα για το αν πληρούν τις προυποθέσεις για να κυκλοφορούν στον δρόμο μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020. Ξεκίνησε από τις 12.30 το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή η εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις «κίτρινες» περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα 3.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες», προκάλεσε μια μικρή σύγχυση στους πολίτες για το τι ισχύει με τη χρήση μάσκας μέσα στα αυτοκίνητα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των ελέγχων της αστυνομίας να πέσουν πρόστιμα 150 ευρώ σε οδηγούς και συνεπιβάτες, οι οποίοι είπαν ότι δεν γνώριζαν πως το μέτρο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Κάποιοι, πιο τυχεροί, απλώς δέχθηκαν συστάσεις από τους αστυνομικούς και ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς ισχύει.

Πάντως για τη χρήση της μάσκας στο αυτοκίνητο είχε δώσει διευκρινίσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, από τη χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο εξαιρούνται μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού και κανείς άλλος.

Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα στο αυτοκίνητο

Αυτό που ισχύει λοιπόν για τη χρήση της μάσκας στα αυτοκίνητα είναι το εξής:

-Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.

-Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

-Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

-Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται πως στις «κίτρινες» περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα 3.