Πότε είναι κακό να είναι κάποια το «καλό κορίτσι»

Πότε είναι κακό να είναι κάποια το «καλό κορίτσι»

Ορισμένες φορές η πολύ καλοσύνη μπορεί να στοιχίσει σε ορισμένες γυναίκες τη δουλειά τους.

Της Τζιν Τσάζκι

Πριν από λίγες εβδομάδες παίχτηκε ένα επεισόδιο της 11ης σεζόν του Top Chef. Έξι από τους αρχικά 19 διαγωνιζόμενους χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των τριών και διαγωνίστηκαν στα πιάτα της ημέρας. Ένας μάγειρας από την ομάδα που θα κέρδιζε θα στεφόταν νικητής, και ένας από την ομάδα που έχανε θα αποχωρούσε από την εκπομπή. Επιπλέον ένας διαγωνιζόμενος είχε ασυλία και δεν μπορούσε να χάσει – στην περίπτωση αυτή ο Νίκολας Έλμι από τη Φιλαδέλφεια.

Το πιάτο που έφτιαξε ο Νίκολας ήταν σκέτη καταστροφή – τόσο άσχημο που τελικά στοίχισε τη νίκη στην ομάδα του, ενώ τα πιάτα των άλλων δύο μελών της ομάδας ήταν από τα καλύτερα της βραδιάς. Ο κριτής Ζακ Πεπάν ρώτησε το Νίκολας αν σκεφτόταν ότι έπρεπε να παραιτηθεί. Κάνοντας χρήση της ασυλίας του ο Νίκολας είπε όχι. Αντί για εκείνον αποχώρησε τελικά από την εκπομπή η Στέφανι Κμαρ που ήταν μαζί του στην ομάδα.

Ήταν αρκετά ξεκάθαρο για τον ίδιο: Επρόκειτο για ένα παιχνίδι και ο ίδιος είχε κερδίσει βάσει των κανόνων του παιχνιδιού. Εγώ όμως θα αισθανόμουνα ενοχές. Μήπως είναι η δική μου στάση (και πολλών άλλων γυναικών) μέρος του προβλήματος στην επαγγελματική ζωή των γυναικών;

Διαβάστε ακόμη: Όλο και πιο ψηλά φτάνουν οι γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λέει η ειδικός σε εργασιακά θέματα Νικόλ Ουίλιαμς, συγγραφέας του βιβλίου Η Γυναίκα από Πάνω. «Συναντώ πολλές γυναίκες που θυσιάζονται για χάρη άλλων,» λέει. Οι γυναίκες έχουν μια φυσική τάση να μπαίνουν στη θέση του άλλου, επισημαίνει. «Αν είμαστε υπεύθυνες – ακόμα και αν δεν είμαστε – θέλουμε να κάνουμε τους άλλους να αισθάνονται καλύτερα.»

Η Κέιτ Ουάιτ, πρώην συντάκτρια στο περιοδικό Cosmopolitan και συγγραφέας του «Δε θα έπρεπε να σου το Λέω: Πώς να Ρωτάτε για Χρήματα, να Πάρετε Προαγωγή και να Φτιάξετε την Καριέρα που σας Αξίζει», συμφωνεί. «Πολλές γυναίκες κάνουν το λάθος να είναι πολύ καλά κορίτσια,» λέει. «Αφήνουν την ανάγκη για καλοσύνη να παρεμβαίνει στην ανάγκη για αυτοσυντήρηση.»

Ο βαθμός στον οποίο αυτή η συμπεριφορά είναι υπεύθυνη για την έλλειψη εξέλιξης στη σταδιοδρομία των γυναικών δεν είναι ακόμα σαφής. Αλλά τα στατιστικά δε λένε ψέματα. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κερδίζουν το 77% των αποδοχών των ανδρών. Σύμφωνα με το Catalyst, οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 16,9% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια στη λίστα των εταιρειών του Fortune 500. Και μόλις 23 γυναίκες στην ίδια λίστα έχουν τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου. Τι μπορεί να κάνει κανείς;

Αναρωτηθείτε αν πιάνετε τον εαυτό σας να βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού – είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά – και αναζητήστε τα βαθύτερα αίτια, προτείνει η Ουίλιαμς. Σκεφτείτε αν σας συμφέρει επαγγελματικά ή αν το κάνετε για να προστατεύσετε ή να μη πληγώσετε κάποιον. «Οι άνδρες μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους καλύτερα όταν βρίσκονται απέναντι σε ανταγωνισμό,» λέει.

Ξεβολευτείτε. Η αλλαγή συμπεριφοράς σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε πράγματα που θα είναι άβολα. Ένας τρόπος να το επιτύχετε είναι να προχωρήσετε με μικρά βήματα.

Αναλογιστείτε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συμπεριφοράς σας. Η Ουάιτ αναφέρει την περίπτωση μιας γυναίκας που ήθελε να ανέβει στην ιεραρχία της εταιρείας όπου δούλευε. Άρχισε να ντύνεται λοιπόν σαν στέλεχος. Μια συνάδελφός της την πλησίασε και της είπε «Τι κάνεις; Θα κάνεις εμάς τους υπόλοιπους να φαινόμαστε υποδεέστεροι!» Η γυναίκα το σκέφτηκε για μια στιγμή και μετά το ξεπέρασε. «Ο στόχος της ήταν η καριέρα της,» λέει η Ουάιτ. Έπαιζε με τους κανόνες.

H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις