Πότε και πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους

Πότε και πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους
Wallet with Euros

Έως και 2.300 ευρώ θα δουν στο λογαριασμό τους 1.500 συνταξιούχοι.

Ποσά της τάξης των 10 ευρώ πρόκειται να λάβουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την επιστροφή των παρανόμως παρακαρατηθέντων εισφορών υπέρ ασθένειας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εξακριβώσει το χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των ποσών, ωστόσο σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία.

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας τόνισε ότι «η παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σημειώνεται πως από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών για τις «αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης» της περιόδου 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016 δείχνουν πως:

-Περί τα 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν μέσο ποσό επιστροφής 10 ευρω.

-Περί τους 660.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 275 ευρω.

-Περί τους 93.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.000 ευρω.

-Περί τους 1.900 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.190 ευρω.

-Περί τους 1.500 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 2.300 ευρω.

Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στην διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μικτό.

Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατηθεί για 4,5 χρόνια από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2011 και του 2012, να προκύπτουν υψηλές κρατήσεις για μια σειρά συνταξιούχων, ιδιαίτερα για όσους είχαν μεγάλες περικοπές, την στιγμή που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους είχε σημαντικά μειωθεί. Η διαδικασία αυτή πήρε τέλος με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387 / 2016) –κι αφού είχε προηγηθεί η αύξηση της ποσοστιαίας εισφοράς στο 6% από 4%– στον οποίο προβλέφθηκε ρητά πως από 1/7/2016 η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού.