«Ποτέ μη λες ποτέ» για τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

«Ποτέ μη λες ποτέ» για τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

Αυτή φέρεται να ήταν η απάντηση του Β. Σόιμπλε στη συνεδρίαση της ΚΟ του CDU στη Γερμανία για την Ελλάδα. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ. «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, sτη συνεδρίαση αυτή ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για το κατά πόσο αξιόπιστες είναι στην πραγματικότητα οι πρόσφατες δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για εμάς, ούτε όμως και για την ελληνική κυβέρνηση καθώς στην προεκλογική της καμπάνια είχε πει στον λαό κάτι εντελώς διαφορετικό», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του.

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη δε διαλύεται για μερικά δισ. ευρώ
Στο μεταξύ στην «προτεραιότητα της κυβέρνησης» για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε με σύντομες δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη χθεσινή αποδοχή από το Eurogroup του καταλόγου με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Πόσα χρήματα περιμένουμε; Δεν γνωρίζουμε, είναι σαν αρχαιολογική ανασκαφή» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα βρεις. Ελπίζεις να βρεις έναν μεγάλο θησαυρό. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε έναν θησαυρό. Το ερώτημα είναι αν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε».

Για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «όταν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά τα μακροπρόθεσμα στοιχεία είναι καλά, είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;».

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του CNBC, η τετράμηνη παράταση θα επιτρέψει στην «αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης» της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της.