Πότε πρέπει ένας ιδρυτής να αποχωρεί από την εταιρεία του;

Πότε πρέπει ένας ιδρυτής να αποχωρεί από την εταιρεία του;

Οι επενδυτές εξηγούν.

της Polina Marinova

Η Caterina Fake λέει ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ιδρυτής είναι να εγκαταλείψει τον έλεγχο της εταιρείας του. Η ίδια γνωρίζει καλά τι λέει – το έχει πράξει τρεις φορές ως ιδρυτής των Flickr, Hunch και Findery.com.

«Η αποχώρηση από την εταιρεία του είναι το πιο δύσκολο πράγμα που καλείται να κάνει ένας ιδρυτής – όμως, πολύ συχνά, ο ιδρυτής είναι το λάθος πρόσωπο για να οδηγήσει την εταιρεία στο μέλλον», είπε στο κοινό της Συνόδου Most Powerful Women του Fortune στην Καλιφόρνια. «Μπορεί να είσαι ο Jeff Bezos, και να καταφέρνεις να ανταποκριθείς σε ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις. Μπορεί, όμως, και να είναι ώρα να πεις αντίο, να αποχωρήσεις, και να έχεις επίγνωση του πού πραγματικά πρέπει να βρίσκεσαι σε σχέση με την εταιρεία».

Αυτή η συμβουλή είναι αντίθετη προς ό,τι μερικοί επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Silicon Valley αναζητούν σε μια νεοφυή επιχείρηση. Ο Reid Hoffman της Greylock Partners είπε πρόσφατα στο Fortune ότι προτιμά η επέκταση της επιχείρησης να γίνεται από τον ιδρυτή, σε κάθε επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Ωστόσο, η Fake, η οποία είναι τώρα συνιδρυτής και γενική εταίρος του Yes Venture Capital, λέει ότι η συγκεκριμένη πορεία δεν κάνει για όλους. «Ξέρω τον εαυτό μου· είμαι καλή στην ‘εξερεύνηση’ νέων εδαφών και όχι στον ‘εποικισμό’ τους», είπε.

Η εταίρος της DFJ, Heidi Roizen, η οποία διδάσκει ένα μάθημα για την επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λέει ότι συναντά πολλούς φοιτητές που φιλοδοξούν να γίνουν ιδρυτές, αλλά οι προσδοκίες τους συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Πολλές φορές θέλουν να γίνουν ιδρυτές, να έχουν τον έλεγχο και να είναι CEO», λέει. «Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η κύρια δουλειά ενός διευθύνοντος συμβούλου είναι να διαχειρίζεται ανθρώπους και να αντλεί κεφάλαιο – και αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Πρέπει να αναρωτηθείτε: πού είστε πραγματικά χρήσιμος;».

Η Jennifer Fonstad, συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Aspect Ventures, εξήγησε ότι η ίδια ενθαρρύνει τους ιδρυτές να συνεχίσουν να εμπλέκονται με την εταιρεία τους για αρκετό καιρό αφότου αποχωρήσουν από τις καθημερινές λειτουργίες της.

«Ως επενδυτής, αντιμετωπίζω τον ιδρυτή ως το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να κάνει μια επανεκκίνηση στην εταιρεία», επεσήμανε. «Μου αρέσει να ενθαρρύνω τους ιδρυτές να συνεχίζουν την εμπλοκή τους για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμα και αν δεν βρίσκονται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου».