Πότε θα διοριστεί ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός: Όλες οι κινήσεις ως το Brexit

Πότε θα διοριστεί ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός: Όλες οι κινήσεις ως το Brexit
epa05387629 A policeman stands guard outside 10 Downing Street in London, Britain, 24 June 2016. Britons in a referendum on 23 June have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favor of leaving the EU while 48.1 per cent voted for remaining in. EPA/HAYOUNG JEON

Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες αντικατάστασης του Ντέιβιντ Κάμερον από την αρμόδια επιτροπή του κόμματος.

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που τέθηκε τη Δευτέρα από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος την οποία έθεσε σε κίνηση η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

“Εισηγούμαστε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα… και να ολοκληρωθεί το αργότερο την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της επιτροπής 1922 των συντηρητικών βουλευτών.

Ο Μπρέιντι είπε πως μπορεί να υπάρξει απόφαση και νωρίτερα και πως οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης. Οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των μελών της επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Μπρέιντι δήλωσε εξάλλου πως η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επιλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο Γκράχαμ Μπρέιντι είπε πως η διαπραγμάτευση με την ΕΕ πρέπει να προηγηθεί.

‘Έχουμε μόλις λάβει πολύ σαφείς οδηγίες, πολύ σαφή κατεύθυνση από τον λαό της Βρετανίας… έχουμε μια μεγάλη περίπλοκη αποστολή να επιτελέσουμε”, είπε.

“Νομίζω ότι είναι εντελώς λογικό να αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από αυτό, θα το προχωρήσει, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε προτού ο λαός στη συνέχεια κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει σε γενικές εκλογές”, είπε ο Μπρέιντι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters