Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλάει κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων, στο υπουργείο Υγείας, Αθήνα Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει αύξηση και στους διασωληνωμένους, αλλά πλέον βρισκόμαστε σε τέτοιο αριθμό που το Σύστημα έχει πολύ μεγάλες αντοχές στους σκληρούς δείκτες.

Τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα δούμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Όπως είπε, η άνοδος που καταγράφεται σε αυτή τη φάση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

«Ενώ είχαμε μια άνοδο που ξεπερνούσε το 100% τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα πια είναι περίπου στο 50% που δείχνει ότι ανεβαίνει μεν αλλά πλέον σταθεροποιείται», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Πλεύρης.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα, δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και οι νοσηλείες, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας. «Δηλαδή πλέον οι νοσηλείες αναλογικά είναι λιγότερες, κυρίως ως επί το πλείστον μέχρι στιγμής στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ», εξήγησε.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει αύξηση και στους διασωληνωμένους, αλλά πλέον βρισκόμαστε σε τέτοιο αριθμό που το Σύστημα έχει πολύ μεγάλες αντοχές στους σκληρούς δείκτες.

«Στις απλές κλίνες μπορεί να αρχίσει να υπάρχει μια πίεση κυρίως γιατί έχουν δοθεί πολλές κλίνες και για non Covid περιστατικά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ «που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε».

Ατσαλάκης: Πιθανή μια νέα παραλλαγή σε λίγους μήνες

Πιθανότατα θα έχουμε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού σε δύο με τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Γιώργο Ατσαλάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε ότι «οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ4 και ΒΑ5 έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλες τις μεταλλάξεις μέχρι σήμερα», αν και υπογράμμισε πως το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχει πια η εμπειρία στην ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό.

Ο κ. Ατσαλάκης δήλωσε ότι είναι θωρακισμένοι από τον ιό όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, αποκαλύπτοντας ότι οι επαναμολύνσεις στην κοινότηα έχουν αυξηθεί 20%.

«Οι τελευταίες έρευνες δίνουν διπλάσια πιθανότητα κάποιος που έχει νοσήσει για δεύτερη φορά να καταλήξει και πενταπλάσια πιθανότητα να εισαχθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία», πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Προφανώς εξασθενεί ο οργανισμός κάθε φορά που νοσεί» συμπλήρωσε σχετικά με τις νέες παραλλαγές που έχουν την ιδιότητα να παρακάμπτουν την ανοσία που έχει αποκτήσει κάποιος με τη διπλή ή τριπλή δόση του εμβολίου.