Πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις: Τα σενάρια για τα σχολεία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Mε αγωνία περιμένουν μαθητές και γονείς τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Το πιο πιθανό σενάριο με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι να επιστρέψουν πρώτοι στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μετατεθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για μετά το καλοκαίρι. Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις έως τα μέσα Ιουλίου.

Το προσεχές διάστημα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εκπαίδευση, είπε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα. Όταν βγούμε από την καραντίνα θα είμαστε σε μία καθημερινότητα διαφορετική», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι Πανελλαδικές να διενεργηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στις κανονικές ημερομηνίες.

«Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Για τα πανεπιστήμια επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Αναφέρθηκε στα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και εξήγησε ότι με βάση υπουργική απόφαση για όσες υπηρεσίες δεν εκτελούνται δεν μπορούν να πληρώνονται π.χ. μεταφορά και σίτιση μαθητών. Επίσης, στον βαθμό που μία δομή δεν κάνει καθόλου τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εισπράττει χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά έως τις 10 Μαΐου. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν από τις 11 Μαΐου όλοι οι μαθητές. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες εξετάζεται σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει η Γ΄ Λυκείου με τους μισούς μαθητές σε κάθε τάξη και ίσως πρωινά και απογευματινά τμήματα, αλλά και το άνοιγμα σχολείων ανά περιοχή και σταδιακά.