Πότε θα καταργηθούν τα SMS- Οι δύο ημερομηνίες που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Πότε θα καταργηθούν τα SMS- Οι δύο ημερομηνίες που θα κρίνουν τις αποφάσεις
Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί σε κεντρικά σημεία σε Ναύπλιο και Άργος πραγματοποιούν ελέγχους στα έγγραφα των πολιτών πρώτη μέρα της νέας απαγόρευσης της κυκλοφορίας, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Στο Ναύπλιο αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο στον κόμβο Αγίας Ελεούσας και έλεγχαν οδηγούς κατά την είσοδό τους αλλά και κατά την έξοδο τους από την πόλη. Οι ένστολοι σταματούσαν τους οδηγούς, έλεγχαν αν στα ΙΧ βρίσκονταν μέχρι δύο άτομα, στη συνέχεια ζητούσαν τα απαραίτητα έγγραφα ή το sms που θα πρέπει να διαθέτουν οι πολίτες προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν, ενώ το πρόστιμο έχει αυξηθεί στα 300 ευρώ για τους παραβάτες. Αν και πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι πολίτες φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένοι και είχαν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα ή είχαν στείλει το απαραίτητο sms τα οποία επεδείκνυαν στους αστυνομικούς, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί, κυρίως ηλικιωμένοι, που δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τελικές αποφάσεις για την κατάργηση του δεν έχει κλειδώσει ακόμη, ωστόσο ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος.

Προς κατάργηση πάει η αποστολή sms στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης.

Οι τελικές αποφάσεις για την κατάργηση του δεν έχει κλειδώσει ακόμη, ωστόσο ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος.

Πρώτο σενάριο

Επομένως τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την χρήση του SMS είναι δύο:

Το ένα σενάριο θέτει ως ημερομηνία ορόσημο την 3η Μαΐου καθώς από εκείνη την ημέρα αν όλα πάνε καλά θα ανοίξει η εστίαση.

Τόσο το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος στην συνέχεια Αριστοτελία Πελώνη το άφησαν ανοικτό.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε πως από τις 3 Μαΐου θα πηγαίνουμε στα μαγαζιά χωρίς την αποστολή SMS.

«Επιλέξαμε την 3η Μαΐου για να πιάνει όλο τον Μάιο το άνοιγμα της Εστίασης. Όταν ανοίξει ο τουρισμός θα λειτουργεί ήδη η εστίαση. Το άνοιγμα της εστίασης θα είναι βασισμένο σε δύο άξονες, αλλά δεν θα μιλήσω με λεπτομέρειες.

Δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο είναι να καταργηθούν μια και καλή τα sms στο 13033 την 15η Μαΐου που ανοίγουν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Υπενθυμίζεται πως  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες πως «άμα ανοίξει η εστίαση, άμα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι (για SMS).

Από την πλευρά της η κα Πελώνη είπε: «Έχουμε παραδείγματα από το πως λειτούργησε η εστίαση με ασφάλεια και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Είναι ακόμη πρόωρο αυτό που ρωτάτε. Πρώτα θα εξειδικευτούν όλα τα μέτρα για το Πάσχα και στη συνέχεια την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πως θα λειτουργήσει αυτή η δραστηριότητα».

Σε κάθε περίπτωση αύριο θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά τα μέτρα ενόψει Πάσχα.