Πότε θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Πότε θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι σε αναστολή
Photo: pixabay.com

Έως την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, καταβάλλεται το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας και όσους έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και την 31η Απριλίου 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης η αναλογία του δώρου του Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021 θα καταβληθεί έως τις 28 Απριλίου, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη. Επιπλέον, για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1 Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 31 Μάϊου 2021. Η καταβολή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι το δώρο Πάσχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που υπάγονται στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για το διάστημα έως την 31η Μαρτίου 2021, το ποσό του δώρου του Πάσχα που αναλογεί στην υπαγωγή τους καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 28 Απριλίου, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη. Αντίστοιχα, για το διάστημα υπαγωγής από 1 Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 31 Μάϊου 2021. Η αναλογία στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό αλλά βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς κατά το χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ.19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 742).