Πότε θα μάθουμε ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Πότε θα μάθουμε ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream
epa10209593 A handout photo taken from a Danish F-16 jet on 27 September 2022 and made available by the Danish Defence Command shows a gas leak of the Nord Stream 2 pipeline off Bornholm, Denmark, Baltic Sea. The Danish energy agency confirmed 27 September 2022 three gas leaks on the Nord Stream 1 and 2 pipelines. EPA/Danish Defence Command / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια σειρά από ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Η Σουηδία ελπίζει να είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream έως τον φθινόπωρο, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια σειρά από ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία διά μέσου της Θάλασσας της Βαλτικής. Οι εκρήξεις έγιναν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αν και έως τώρα δεν έχουν προσδιορίσει ποιος ήταν ο υπεύθυνος γι’ αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ματς Λούνγκβιστ, ο εισαγγελέας που ηγείται της σουηδικής έρευνας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι συνάντησε τον Γερμανό εισαγγελέα και ότι εργάζονται από κοινού, αλλά αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Ελπίζω ότι εμείς τουλάχιστον αυτό το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να λάβουμε μια απόφαση αναφορικά με διώξεις, τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία όπως έχουν τώρα τα πράγματα», δήλωσε ο Λούνγκβιστ στο δημόσιο δίκτυο SR. «Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι με τον καιρό θα βγει στο φως (ποιος έκανε τη δολιοφθορά)».

Ο ίδιος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία έχει επιβεβαιώσει ότι οι ερευνητές της πραγματοποίησαν έφοδο σε πλοίο τον Ιανουάριο που ίσως χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να ανατιναχθούν οι αγωγοί. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σκάφος θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί από μικρή ομάδα Ουκρανών ή φιλοουκρανών.

Ο Λούνγκβιστ δήλωσε στο Reuters τον Απρίλιο ότι το βασικό σενάριο είναι πως μια κρατική ομάδα ή μια ομάδα στηριζόμενη από κάποιο κράτος ήταν πίσω από την επίθεση.

«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση έχει ενισχυθεί κατά την πορεία της έρευνας», δήλωσε ο ίδιος στο SR.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: