Πότε θα σημειωθεί αποκλιμάκωση με τα κρούσματα- Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Πότε θα σημειωθεί αποκλιμάκωση με τα κρούσματα- Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
Κάτοικοι φορώντας μάσκες προστασίας περπατούν μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Επικαιροποιήθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 έπειτα από την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων. Από τις 30 Οκτωβρίου στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30-35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

Για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό κατά 30% στα νοσοκομεία μιλά ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα self test δεν είναι 100% αξιόπιστα, ωστόσο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, καθώς προλαμβάνει κάποια κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 10 Ιουνίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων θα είναι 500-600 την ημέρα. «Η αποκλιμάκωση είναι αργή, αλλά γίνεται», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, ενώ εξηγεί πως καταγράφεται και μια βελτίωση περίπου 15% στα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει μιλώντας στο Open πως παραμένει υψηλά ο δείκτης θνησιμότητας, ο οποίος όμως πάντα καθυστερεί και συγκεκριμένα πέφτει 3 περίπου εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Μετά το πρώτο δεκαήμερο η αποκλιμάκωση στα κρούσματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30-35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.

Για την χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε πως αυτή μπορεί να αποφεύγεται αν οι πολίτες κρατούν 3, 4 μέτρα απόσταση από την διπλανή παρέα και βγαίνουν με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.