Πού αγοράζουν ακίνητα οι πλούσιοι του κόσμου;

Πού αγοράζουν ακίνητα οι πλούσιοι του κόσμου;

Το real estate δεν είναι μόνο επένδυση, είναι και δείκτης του πού προτιμούν να ζουν οι άνθρωποι που έχουν όλες τις επιλογές διαθέσιμες.

Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Wealth-X και του κλάδου real estate του οίκου Sotheby’s, στις ΗΠΑ δεν διαμένουν μόνο οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, αλλά η χώρα είναι και πόλος έλξης για τους πλούσιους όλου του κόσμου που αγοράζουν εκεί ακίνητα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, τα χαμηλά επιτόκια και τα κορυφαία πανεπιστήμια. Με δεδομένο το ότι τα παιδιά των πλουσίων του κόσμου προτιμούν για την εκπαίδευσή τους τις ΗΠΑ, είναι φυσικό να αναζητούν εκεί και λύσεις διαμονής, κυρίως αγοράζοντας.

Πρώτη στον κόσμο στην επιλογή των αλλοδαπών αγοραστών είναι η Νέα Υόρκη, με το 40% αυτών να δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα και τους περισσότερους να έχουν καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεύτερη επιλογή των αγοραστών ακινήτων είναι το Λονδίνο, κύρια ασχολία των οποίων είναι επίσης ο χρηματοοικονομικός τομέας, ενώ οι περισσότεροι εδώ είναι Ινδοί. Τρίτο σε προτίμηση έρχεται το Χονγκ Κονγκ, τέταρτο το Λος Άντζελες και πέμπτο το Σαν Φρανσίσκο.

Τουλάχιστον οι μισοί αγοραστές παίρνουν δάνειο για να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους, ακόμα και αν έχουν τα μετρητά για να το πάρουν απευθείας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πλούσιοι προτιμούν να δανειστούν με χαμηλό επιτόκιο και να έχουν διαθέσιμα τα μετρητά τους (τουλάχιστον 25% της συνολικής περιουσίας τους) για επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για αυτό και το 64%, κατά μέσο όρο, της περιουσίας ενός εύπορου ατόμου είναι σε επενδύσεις και επιχειρήσεις. Οι γυναίκες θεωρούν τα ακίνητα επένδυση περισσότερο από όσο οι άντρες (σε ποσοστό 16% έναντι 10%).

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις πόλεις όπου οι πλούσιοι αγοράζουν εξοχικά, για την ξεκούραση και τις διακοπές τους. Για τις ΗΠΑ είναι το Σαουθάμπτον (στα φημισμένα Χάμπτονς), το ορεινό θέρετρο Άσπεν, το Παλμ Μπιτς και η Νέιπλς στη Φλόριντα, καθώς και το Γκρίνουϊτς του Κονέκτικατ, κοντά στη Νέα Υόρκη.