Πού επενδύουν και τι φοβούνται οι υπερ-πλούσιες οικογένειες; – Οι προτιμήσεις και το ρίσκο των γεωπολιτικών

Πού επενδύουν και τι φοβούνται οι υπερ-πλούσιες οικογένειες; – Οι προτιμήσεις και το ρίσκο των γεωπολιτικών
Photo: DALL•E
Ο υψηλότερος πληθωρισμός και μια διόρθωση των ακινήτων αναφέρθηκαν ως η δεύτερη και τρίτη κύρια ανησυχία.

Του Jeff John Roberts

Τις νέες επενδυτικές τάσεις και προτεραιότητες μεταξύ των υπερπλούσιων φανερώνει η ετήσια έρευνα Global Office Family Report της UBS που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η πιο εμφανής από αυτές είναι η έντονη μετατόπιση της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων προς τα ομόλογα και άλλα προϊόντα σταθερού εισοδήματος που εκδίδονται από τις ανεπτυγμένες αγορές, η οποία αντανακλά την όρεξη για εύκολη απόδοση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια γίνονται σταθερό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έκθεση της UBS, με τίτλο Global Office Family Report, βασίζεται σε λεπτομερή έρευνα 302 μεμονωμένων οικογενειακών γραφείων (family offices) που το καθένα έχει μέση καθαρή αξία 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα οικογενειακά γραφεία υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες ως μέσο διατήρησης και μεταφοράς πλούτου μεταξύ των γενεών, αλλά έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητά τους τα τελευταία 15 χρόνια εν μέσω μιας έξαρσης της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων των οικογενειακών γραφείων σε σταθερό εισόδημα στις ανεπτυγμένες αγορές αυξήθηκε από 12% σε 16% το 2023. Εν τω μεταξύ, η κατανομή σε χρηματοοικονομικές κατηγορίες όπως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και τα ακίνητα έχει συρρικνωθεί.

Ο Τζον Μάθιους, ο οποίος ηγείται τους Private Wealth Management της UBS στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Fortune ότι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των διαχειριστών οικογενειακών γραφείων είναι «risk off», τη στιγμή που υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ασφαλή προϊόντα που αποφέρουν 5-6% -συμπεριλαμβανομένων των μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Θέλουν να μεγιστοποιήσουν κάθε ουγγιά απόδοσης που μπορούν να πάρουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τραπεζικές καταθέσεις είναι τόσο υψηλές όσο και τα εταιρικά σταθερά εισοδήματα» είπε ο Μάθιους.

Εκτός από το σταθερό εισόδημα, τα οικογενειακά γραφεία προτίμησαν επίσης τα ιδιωτικά κεφάλαια και τις μετοχές ως κορυφαίες επενδυτικές επιλογές. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ονόμασαν την τεχνητή νοημοσύνη ως το πιο δημοφιλές θέμα για τις επενδύσεις τους, ακολουθούμενο από την τεχνολογία υγείας και την αυτοματοποίηση.

Μια άλλη αξιοσημείωτη τάση που επισημαίνεται στην έκθεση είναι αυτό που τα οικογενειακά γραφεία θεωρούν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν: η γεωπολιτική.

Οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατέγραψαν μια μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση ως τον κορυφαίο κίνδυνο τόσο για τα επόμενα 12 χρόνια όσο και για τα επόμενα πέντε χρόνια, μια εξέλιξη που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των πρόσφατων πολέμων που ξέσπασαν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Βραχυπρόθεσμα, ο υψηλότερος πληθωρισμός και μια διόρθωση των ακινήτων αναφέρθηκαν ως η δεύτερη και τρίτη κύρια ανησυχία. Ωστόσο, η ανησυχία για τα ζητήματα αυτά μειώθηκε σε βάθος 5ετίας, καθώς οι ερωτηθέντες ανέφεραν αντ’ αυτού τους φόβους για την κλιματική αλλαγή και την κρίση χρέους.

Άλλες ενότητες της έκθεσης επικεντρώθηκαν στις προτιμώμενες γεωγραφικές περιοχές για επενδύσεις. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά και ελβετικά οικογενειακά γραφεία προτιμούσαν τις αγορές της χώρας τους, ενώ οι διαχειριστές παντού είχαν ισχυρή προδιάθεση για αμερικανικές επενδύσεις.

Μια τελευταία τάση που υπογραμμίζει η έκθεση είναι η μέτρια στροφή προς το ενεργητικό management, η οποία αποτελεί μια αλλαγή από τις παθητικές στρατηγικές που κυριαρχούσαν στο επενδυτικό τοπίο τα τελευταία χρόνια.

Τα οικογενειακά γραφεία που συμμετείχαν στην έρευνα της UBS περιλάμβαναν από γραφεία με τρεις ή λιγότερους υπαλλήλους, τα οποία αντιπροσώπευαν το 20% των ερωτηθέντων στην έρευνα, μέχρι γιγαντιαίες επιχειρήσεις διαχείρισης πλούτου που απασχολούν εκατοντάδες άτομα.

Σύμφωνα με τον Μάθιους, τα οικογενειακά γραφεία συνήθως απασχολούν τους δικούς τους διαχειριστές επενδύσεων, αλλά συχνά πρέπει να απευθύνονται στις τράπεζες για συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως ο σχεδιασμός κληρονομιάς και διαδοχής και η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς.

Πηγή: fortune.com