Πού εστιάζει η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων

Πού εστιάζει η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων

Το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει το περίγραμμα των προτάσεων της κυβέρνησης.

Στο περιεχόμενο της ελληνικής λίστας μεταρυθμίσεων αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτή επικεντρώνεται σε 4 τομείς: δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, χρηματοοικονομική σταθερότητα, πολιτικές ανάπτυξης και ανθρωπιστική κρίση.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δηλώνει στην «Αυγή» πως «η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, τις περικοπές δηλαδή για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά με το mail Χαρδούβελη, και κινείται στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής».

Σημειώνει πως, η κυβέρνηση εκτιμά πως «η λίστα που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας για εμάς και τους εταίρους» και τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε δύο μήνες να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg η λίστα περιλαμβάνει:

Δημοσιονομικές Μεταρρυθμίσεις
Ο εξορθολογισμός των πωλήσεων με τους φορολογικούς συντελεστές, η αναθεώρηση των κρατικών δαπανών σε όλους τους τομείς, η χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η αναμόρφωση των δαπανών υγείας και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και η καταπολέμηση της διαφθοράς με καμουφλαρισμένους φοροελεγκτές, όπως τουρίστες, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει η λίστα στο συγκεκριμένο τομέα.

Χρηματοοικονομική Σταθερότητα
Η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται να τακτοποιήσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. «Το νομοσχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας που κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα κέντρισε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει το Blomberg .

Πολιτικές Ανάπτυξης
Στις ελληνικές δεσμεύσεις περιλαμβάνεται ακόμη η άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, η οριστικοποίηση ενός κτηματολογίου, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, που επισημαίνει πως οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να αποτελέσουν σημείο «ανάφλεξης», η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην ματαιώσει τις συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις.

Ανθρωπιστική Κρίση
Το πρακτορείο χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κρίση «στοιχείο-κλειδί με το οποίο κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου». Αυτή περιλαμβάνει την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, της σίτισης και του ενοικίου. Αναφερόμενο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει -και σε αυτή την περίπτωση- ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση των δανειστών.