Πού «κλείδωσε» τελικά το ύψος των αποδείξεων

Πού «κλείδωσε» τελικά το ύψος των αποδείξεων
ÉäéïêôÞôçò êáôáóôÞìáôïò 'êüâåé' áðüäåéîç ëéáíéêÞò ðþëçóçò óå ðåëÜôç , ÁèÞíá ÔåôÜñôç 3 Öåâñïõáñßïõ 2010. Ç ÅõñùðáéêÞ Åíùóç åíÝêñéíå ôï Ðñüãñáììá ÁíÜðôõîçò êáé Óôáèåñüôçôáò ôçò ÅëëÜäáò åíþ óõã÷ñüíùò Ýèåóå ôçí ïéêïíïìéêÞ êáôÜóôáóç ôçò ÷þñáò óå áõóôçñÞ åðéôÞñçóç. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαραίτητη η συγκέντρωση αποδείξεων για έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή για την μη επιβάρυνση με πρόσθετους φόρους.

Η τελική πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τους Θεσμούς προβλέπει πως ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος του φορολογούμενου θα διαμορφώνεται και το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθεί. Αυτό θα ισχύσει για μισθωτούς και συνταξιούχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», και το ποσοστό θα φτάνει μέχρι και το 40% του εισοδήματος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 9.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους. Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Παράλληλα, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, μελετούν και ένα σχέδιο βάσει του οποίου, με τη συγκέντρωση των αποδείξεων οι πολίτες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

Επιπλέον, από τη ψήφιση του νέου νόμου και μετά, οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο εφόσον γίνονται μέσω «πλαστικού» χρήματος ή μέσω e-banking. Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.