ΠΟΥ: Να σταματήσουν οι πωλήσεις ζωντανών άγριων ζώων στις αγορές

ΠΟΥ: Να σταματήσουν οι πωλήσεις ζωντανών άγριων ζώων στις αγορές
epa08364179 The logo and building of the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 April 2020. US President Donald Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to the WHO. The American president criticizes the World Health Organization for its mismanagement of the Coronavirus pandemic Covid-19. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με ανακοίνωσή του ο οργανισμός τονίζει τον κίνδυνο που υπάρχει από την πώληση άγριων ζώων σε αγορές και ζητά να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του ζητά να σταματήσει η πώληση άγριων ζώων σε αγορές, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο από κάποιο ζώο. Επισημαίνει ακόμα πως είναι πολλές οι μολυσματικές ασθένειες που προέρχονται από την πώληση άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων.

«Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε κοινή του ανακοίνωση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Στην πρόσφατη έκθεσή τους, εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν ότι η αγορά της Γουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019. Από τότε ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα και κανόνες, τόσο στην λειτουργία των αγορών αλλά και στον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση. Συγκεκριμένα και οι δύο οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων- ελεγκτών ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.