Πού οδηγεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον

Πού οδηγεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η ανάγκη των εταιρειών να αποκτήσουν σωστή ψηφιακή παρουσία είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Κάρολος Τσιλιγκιριάν, Founder-CEO Greek Internet Marketing

Όπως και να το δει κανείς, ένα είναι σίγουρο… Βιώνουμε μία συναρπαστική εποχή με πολλά αρνητικά, αλλά και πολλά θετικά.

Από τη μία, συνάνθρωποί μας χάνουν τις ζωές τους, ξαφνικά γίνονται άνεργοι, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή πολεμούν με ό,τι μέσο διαθέτουν να περιορίσουν τη ζημιά. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό εμπόριο αρχίζει να γίνεται κυρίαρχο, αυξάνεται η χρήση διάφορων ψηφιακών εργαλείων, όπως το Skype, το Zoom και το e-banking, εκσυγχρονίζονται απαρχαιωμένες κρατικές υπηρεσίες και το διαδίκτυο γίνεται πλέον καθημερινότητα όλων!

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη, πως ο παραπάνω προσωπικός χρόνος που οι περισσότεροι αναπόφευκτα πλέον διαθέτουμε, οδηγεί πολλούς μέσω της περισυλλογής και της διευρυμένης επίγνωσης να αλλάζουν συνήθειες. Βλέπουμε ανθρώπους να βελτιώνουν τη διατροφή τους, να ασκούνται περισσότερο, να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο με την οικογένεια τους, να αναλογίζονται ίσως περισσότερο τα γεγονότα σε όλο τον πλανήτη και το κοινό πρόβλημα που όλους μας ενώνει.

Λένε πως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Για να μην μας πιάσουν απροετοίμαστους οι ραγδαίες εξελίξεις, ας κάνουμε κάποιες προβλέψεις βασισμένες σε έρευνα των καταστάσεων και της ιστορίας:

  1. Τηλεργασία

Η τηλεργασία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει! Σίγουρα δεν θα αντικαταστήσει πλήρως το γραφείο, αλλά πολλοί εργαζόμενοι μάλλον το προτιμούν. Δεν είναι τυχαίο πως όταν μετά από Lockdown μεγάλες επιχειρήσεις ζήτησαν στο προσωπικό να γυρίσει πίσω στα γραφεία υπήρχαν έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα μελέτες σχετικές με την εξ αποστάσεως εργασία δείχνουν πως παραγωγικότητα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 13%. Επομένως εάν η επιχείρησή σας μπορεί να λειτουργήσει με αυτό το μοντέλο, σκεφτείτε το. Δεν χρειάζονται μεγαλύτερα γραφεία και περαιτέρω έξοδα. Δώστε στους εργαζόμενούς σας την ευελιξία επιλογής ή κρατήστε ένα σταθερό ποσοστό remote εργαζομένων.

  1. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Τα e-shops σίγουρα θα αυξηθούν σε αριθμό, αλλά και σε τζίρο, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει έντονα. Ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με την ιδέα του online-shopping και την ξεκούραστη εμπειρία αγορών. Αν δεν έχετε eshop και πουλάτε προϊόντα, ειλικρινά δεν ξέρω τι περιμένετε!

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

  1. Διαφήμιση στο διαδίκτυο

Στις ΗΠΑ η διαφήμιση στο διαδίκτυο είχε ξεπεράσει σε επένδύση την διαφήμιση στην τηλεόραση, ακόμα και πριν τη πανδημία. Με τον ερχομό του Covid-19, των Lockdowns και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κόσμος αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι και η ηλικιακή ψαλίδα φαίνεται να ανοίγει, αφού βλέπουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να χρησιμοποιούν e-banking, skype, και online supermarkets για τις αγορές τους.

Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν κάνετε διαφήμιση στο διαδίκτυο, χάνετε μία τεράστια ευκαιρία και θα καταλήξετε να ψαρεύετε σε νεκρή θάλασσα.

Υπάρχει όμως και κάτι ανησυχητικό σε όλο αυτό…

Οι περισσότεροι διαφημιζόμενοι (αυξημένη ζήτηση) θα οδηγήσουν αναπόφευκτα τα κόστη διαφήμισης σε ανοδική πορεία (όπως η prime time στην τηλεόραση) και επομένως θα παρατηρείται συνεχής αύξηση του κόστους online προβολής.

Επίσης, ο μεγαλύτερος «θόρυβος» στο διαδίκτυο θα κάνει επιτακτική την ανάγκη για πιο ποιοτική και εξατομικευμένη διαφήμιση. Δεν θα αρκεί να προβάλει απλά κάποιος ασύστολα μία βαρετή διαφήμιση.

Ενημερωμένο κοινό plus αύξηση κόστους προβολής, οδηγεί λοιπόν στην ανάγκη για πιο sophisticated και δημιουργικό marketing.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

  1. Εργασία στο Cloud

Ενώ παλιά πολλές επιχειρήσεις βασίζονταν σε αρχεία MS Office, τοπικά συστήματα μηχανογράφησης, υπογραφές και σφραγίδες, δια ζώσης ραντεβού, αυτό τείνει πια να καταργηθεί.

Και κακά τα ψέματα, ακόμα και όταν οι σκληροπυρηνικοί fans κατάλαβαν πόσο χρόνο εξοικονομούν από την καθημερινή κίνηση, το παρκάρισμα και το πήγαινε-έλα στις μετακινήσεις, άρχισαν να συμπαθούν περισσότερο το Skype, το Zoom και τα MS Teams. Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή οδηγεί σε ευέλικτη εργασία και επικοινωνία στο Cloud. Online CRM, ERP, Office 365, SAAS εργαλεία, Slack κ.α. μπαίνουν δυναμικά στο DNA της σύχγρονης ελληνικής επιχείρησης.

  1. Καινοτομία και A.I.

Η ανάγκη για αύξηση παραγωγικότητας, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και αξιόπιστης τεχνολογίας θα οδηγήσουν σε συναρπαστικές εξελίξεις με ραγδαίους ρυθμούς. Σε αυτό συντελεί το ότι καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν και να εμπιστεύονται πιο πολύ το διαδίκτυο, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα ανακαλύπτουν τι ήδη υπάρχει εκεί έξω. Αξιοποιείστε την τεχνολογία και το A.I. έγκαιρα για να αποκτήσετε το προβάδισμα από τον ανταγωνισμό!

  1. Θόλωμα των συνόρων και παγκοσμιοποίηση

Το internet από τη φύση του ενώνει ανθρώπους. Οι υποδομές logistics συνεχώς εξελίσσονται. Οι online αγορές αυξάνονται. Οι έξυπνοι αυτό-οδηγούμενοι στόλοι drones, φορτηγών, τρένων… μπαίνουν στη ζωή μας. Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin συνεχώς αποκτούν δύναμη. Δείτε το ως ευκαιρία για την επιχείρησή σας. Η βασική αρχή είναι η αγορά από χώρες που έχουν κάτι σε αφθονία και η πώληση τους σε χώρες που έχουν ανάγκη και οικονομική δύναμη.

  1. Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις

Πολλοί σε επιχειρηματικούς κύκλους καθώς και μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Ray Dalio και ο Elon Musk, συζητούν για το φαινόμενο του Bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν. Το ίδιο ισχύει και για τύπους εταιριών που έκαναν disrupt την αγορά, όπως οι Uber, Airbnb, Tesla, SpaceX. Θα υπάρξουν πολλές ακόμη ευκαιρίες, αλλά με μεγαλύτερο ρυθμό και ίσως μικρότερη κλίμακα (micro-disruptions). Εάν έχετε το κεφάλαιο για επένδυση, τότε είναι σημαντικό να ενημερώνεστε γρήγορα και να παίρνετε υπολογισμένα ρίσκα.

  1. Νέες Τεχνολογίες

Ο ρυθμός εξέλιξης της επιστήμης αυξάνεται εκθετικά για πολλούς λόγους που σίγουρα συμβαδίζουν με τις εξελίξεις που βιώνουμε. Νέες ανακαλύψεις στην κβαντομηχανική, πρακτικές εφαρμογές των Quantum Computers, delivery drones, ΑΠΕ και ψυχρή σύνταξη, η τεχνολογία στην ιατρική και ιδιαίτερα τη γενετική, έξυπνα υλικά, νανοτεχνολογία, πιο ισχυρές και γρήγορες στην φόρτιση μπαταρίες, αντικατάσταση «blue collar jobs» από robot αναμένεται να έρθουν στο πολύ προσεχές μέλλον.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι φίλοι της ιστορίας γνωρίζουν πως για παράδειγμα ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε εκρηκτική ανάπτυξη της επιστήμης, όπως η πυρηνική ενέργεια, οι Η/Υ και όχι μόνο. Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή «ειρηνικού» πολέμου. Τα μάτια μας θα δούνε πολλά και η προσαρμογή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγορη. Εάν ανήκετε σε κλάδο που κινδυνεύει να πληγεί, σκεφτείτε πως θα κάνετε έγκαιρα τη μεγάλη αλλαγή, το λεγόμενο Pivot.

Έχουμε «ξύσει» μόνο την επιφάνεια των γεγονότων που σύντομα θα συμβούν και θα μας απασχολήσουν. Εάν νιώθετε πως χρειάζεστε έναν σύμμαχο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής σας, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Στη GIM Greek Internet Marketing εδώ και 11 χρόνια βοηθάμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν την κερδοφορία τους αξιοποιώντας έξυπνα το Διαδίκτυο. Η μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση και καθοδήγηση του Έλληνα επιχειρηματία, μας οδήγησε στο να καθιερώσουμε την παροχή του δωρεάν συμβουλευτικού ραντεβού γνωριμίας. Σε αυτό το ραντεβού ακούμε προσεκτικά τις δικές ανάγκες και αξιολογούμε κατά πόσο μπορούμε να σας βοηθήσουμε με τη μεθοδολογία 4 σημείων BCR2.

Κλείστε σήμερα ραντεβού τηλεδιάσκεψης ακολουθώντας το Link https://www.greekinternetmarketing.com/free-15min