Πού οφείλεται η «στροφή» Ερντογάν;

Πού οφείλεται η «στροφή» Ερντογάν;
epaselect epa10661235 Turkish President Recep Tayyip Erdogan acknowledges supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τακτικοί ελιγμοί Ερντογάν στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και τα διαδοχικά κύματα καύσωνα στη νότια Ευρώπη απασχολούν τον γερμανόφωνο Τύπο

«Μεταβολή Ερντογάν» είναι ο τίτλος στην ανάλυση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL για την άρση του τουρκικού βέτο όσον αφορά ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο αρθρογράφος διερωτάται γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ως προϋπόθεση την επανενεργοποίηση μίας ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, προς το παρόν τουλάχιστον. Η εξήγησή του: «Ο Ερντογάν αξιοποίησε έναν ρητορικό ελιγμό για να προετοιμάσει μία μεταβολή στη στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε να τηρούνται τα προσχήματα. Τελικά κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της Σουηδίας ότι θα δραστηριοποιηθεί ως υπέρμαχος της Τουρκίας στην ΕΕ. Είναι κάτι, για το οποίο πανηγυρίζει δεόντως επιστρέφοντας στην Τουρκία. Για τον Ερντογάν είναι σημαντικό να σκηνοθετεί τον εαυτό του ως ισχυρό ηγέτη».

«Τί υποσχέθηκαν στον Ερντογάν για να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας;» διερωτάται η Bild. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο Γιόχαν Βάντεπχουλ, βουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, δηλώνει στην εφημερίδα: «Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι δεν θα μπορούσε να επιμείνει στην τακτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα. (…) Δεν έχει όμως να επιδείξει μία χειροπιαστή επιτυχία. Το πολύ η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία».

Άγνωστη η ημερομηνία της επικύρωσης

Πότε ακριβώς θα επικυρώσει όμως η τουρκική Εθνοσυνέλευση την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Το DER SPIEGEL σημειώνει με νόημα ότι «ο Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος. Και η ημερομηνία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας στην Άγκυρα δεν έχει οριστεί ακόμη…»

Πιο αναλυτικά η Süddeutsche Zeitung εξηγεί: «Ενώ στη σύνοδο του Βίλνιους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει, με τρόπο απρόσμενο όσο και στρατηγικά έξυπνο για να προσελκύσει την προσοχή, ότι θα προσυπογράψει ‘το συντομότερο δυνατόν’ την αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ξαφνικά την Τετάρτη δήλωσε ότι η επικύρωση θα λάβει χώρα το νωρίτερο τον Οκτώβριο, καθώς το Κοινοβούλιο κλείνει για δύο μήνες λόγω θερινών διακοπών.

Πολλοί σχολιαστές σημειώνουν ότι, αν ήθελε, ο Ερντογάν θα μπορούσε να συγκαλέσει αμέσως το Κοινοβούλιο για μία τόσο σημαντική ψηφοφορία. Η εφημερίδα Svenska Dagbladet γράφει ότι θα πρέπει κανείς να προσαρμοστεί στην τακτική του ‘κινέζικου βασανιστηρίου’ που ακολουθεί ο Ερντογάν και να θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα εγκαταλείψει τον άσο που έχει στο μανίκι του, μέχρι να παραλάβει επιτέλους τα F-16 από τις ΗΠΑ».

Πηγή: Deutsche Welle