Πού πηγαίνουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των ναρκωτικών

Πού πηγαίνουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των ναρκωτικών

Γιατί αυξάνονται οι τιμές των ουσιών κατά τη διάρκεια της «συναλλαγής».

Οι Αμερικανοί ξόδεψαν 109 δισ. δολάρια σε παράνομα ναρκωτικά το 2010, σύμφωνα με μελέτη του Λευκού Οίκου. Αντίστοιχο ποσό, 108 δισ. δολαρίων, δαπανήθηκε και τη χρονιά του 2000.

Και παρόλο που τα περισσότερα από αυτά εισάγονται από το εξωτερικό, κατά ένα περίεργο τρόπο τα περισσότερα χρήματα της αγοράς παραμένουν στις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει κυρίως από την επιπλέον αξία που προστίθεται στις παράνομες ναρκωτικές ουσίες, καθώς και στις εντεινόμενες προσπάθειες των κυβερνήσεων να παρακολουθούν την παράνομη διακίνηση και τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις.

«Ένα μέρος των εσόδων επιστρέφουν στη Λατινική Αμερική», αναφέρει ο αρθρογράφος του Narconomics, Tom Wainwright, προσθέτοντας ότι «οι πραγματικοί εκατομμυριούχοι των “ναρκωτικών” βρίσκονται στις ΗΠΑ». «Τα περισσότερα από τα κέρδη που προκύπτουν  από την επιχείρηση των ναρκωτικών παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη ή οπουδήποτε υπάρχει κατανάλωση», προσθέτει ο Wainwright.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όταν για παράδειγμα η κοκαϊνη “φθάνει” στις ΗΠΑ και έχει αξία 20,000 δολάρια το κιλό, στη λιανική πωλείται περισσότερο από 150.000 δολάρια το κιλό.

O λόγος της αλλαγής της τιμής είναι ο υψηλός κίνδυνος που διατρέχουν οι “μεταφορείς” των ναρκωτικών, καθώς εκείνοι είναι που έρχονται σε επαφή με τους “παραλήπτες” σε όλη τη χώρα.

«Οι μεταφορείς είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι. Συνεργάζονται με πολλά άτομα και εργάζονται σε ένα μέρος, το οποίο έχει αυστηρότατους ελέγχους από την αστυνομία», συνεχίζει ο Wainwright, συμπληρώνοντας ότι όσο μεγαλώνει το ρίσκο τόσο θα αυξάνονται και οι τιμές της πώλησης.