Πού ποντάρει το μέλλον της η Sony

Πού ποντάρει το μέλλον της η Sony
Photo:

Ο ανταγωνισμός ίσως οδηγήσει τον τεχνολογικό «κολοσσό» σε έξοδο από τις αγορές των smartphones και των τηλεοράσεων.

Μετά από 6 χρονιές ζημιών ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη Sony. Όπως ανακοίνωσε ο CEO Kazuo Hirai την περασμένη Τετάρτη, η εταιρεία έχει ένα σχέδιο ώστε να επιστρέψει δυναμικά στην κερδοφορία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει την εστίαση των προσπαθειών στις κάμερες, στο PlayStation και τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας, και μπορεί να φτάσει έως και στην πλήρη αποχώρηση από τις από τις αγορές των smartphones και των τηλεοράσεων.

Σύμφωνα με τον CEO, οι κινήσεις αυτές πρόκειται να αυξήσουν κατά 25 φορές τα λειτουργικά κέρδη έως το 2018 και να την απαλλάξει από το άγχος του ανταγωνισμού τόσο απέναντι στις φθηνότερες κινεζικές φίρμες όσο και με τους ηγέτες της αγοράς όπως την Apple και τη Samsung.

«Η στρατηγική θα επικεντρώσει στη δημιουργία κέρδους και στην επένδυση σε ανάπτυξη», τόνισε ο Hirai συμπληρώνοντας πως τα τμήματα της εταιρείας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία και τη δυνατότητα να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις που τα αφορούν.

Η πιθανή έξοδος από τις αγορές των κινητών και των τηλεοράσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σήμα της εταιρείας θα παύσει να υπάρχει. Όπως συνέβη με το τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που πουλήθηκε και σήμερα υπάρχει ως Vaio με άλλον ιδιοκτήτη (και τη Sony να κατέχει ένα μικρό ποσοστό), έτσι μπορεί να δημιουργηθεί και ένα spin off για τις τηλεοράσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ καλό όνομα στην αγορά.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εταιρείας έχει επιβραβευθεί από τους επενδυτές που έχουν ανεβάσει τη μετοχή της Sony από τα 16 δολάρια τον περασμένο Ιούνιο στα 28 δολάρια σήμερα. Επιτυχία που πιστώνεται στον ίδιο τον Hirai που ανέλαβε CEO στα τέλη του 2013. Στόχος του τώρα είναι λειτουργικά κέρδη $4,2 δισ. για το 2017/18, από μόλις $168 εκατ. για το οικονομικό έτος που τελειώνει φέτος τον Μάρτιο.