Πού ποντάρουν οι αεροπορικές εταιρείες για να προσελκύσουν πλούσιους ταξιδιώτες

Πού ποντάρουν οι αεροπορικές εταιρείες για να προσελκύσουν πλούσιους ταξιδιώτες

Οι αεροπορικοί μεταφορείς αρχίζουν να δίνουν μεγάλη έμφαση στις εμπειρίες και τις ανέσεις των πιο πολύτιμων πελατών τους.

της Sheila Marikar

Το 1944, ο Jean-Paul Sartre έγραψε ότι η κόλαση είναι οι άλλοι – ένα ρητό που ίσως περιγράφει με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών, με τις τεράστιες ουρές για τον έλεγχο ασφάλειας, τις πτήσεις με υπεράριθμες κρατήσεις, και τον τύπο στο 14F που δεν μπορεί να στριμώξει τους αγκώνες του στο δικό του κάθισμα.

Αλλά για εκείνους τους τυχερούς που μπορούν να πετάξουν πρώτη θέση, η ελπίδα είναι στον ορίζοντα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν να δίνουν μεγάλη έμφαση στις εμπειρίες και τις ανέσεις των πιο πολύτιμων πελατών τους.

«Η ιδιωτικότητα είναι ένα ζήτημα», λέει ο Brian Kelly, ιδρυτής του Points Guy, μιας ταξιδιωτικής ιστοσελίδας που αξιολογεί τις αεροπορικές εταιρείες. Πάρτε για παράδειγμα τα νέα αεροσκάφη A350 της Delta, όπου κάθε θέση business class συνοδεύεται από μια συρόμενη γυάλινη πόρτα, ή την Q-Suite της Qatar Airways που ξεκίνησε πρόσφατα, με τοίχους που ανεβαίνουν για κοινές δραστηριότητες (συναντήσεις εργασίας και γεύματα) και κατεβαίνουν για πιο …μοναχικές δραστηριότητες (όπως η παρακολούθηση ταινιών και ο ύπνος).

Δεδομένου ότι ο ύπνος έχει γίνει ένα σύμβολο στάτους στην εποχή μας, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αφιερώσει πολλούς πόρους για να βελτιώσουν τον ύπνο των επιβατών. Τον Ιανουάριο, η American Airlines ανήγγειλε μια νέα συνεργασία με την εταιρεία στρωμάτων Casper, η οποία θα παρέχει κλινοσκεπάσματα για τα κρεβάτια που βρίσκονται στις premium καμπίνες της εταιρείας.

Αλλά ακόμα και το πιο μαλακό στρώμα δεν φτάνει για να ξεχάσει κάποιος τα στοιχεία που …προσβάλλουν τις αισθήσεις στα 35.000 πόδια, με τον ξηρό αέρα να ενισχύει τις αφυδατωτικές επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Μια αεροπορική εταιρεία αναρωτήθηκε αν έπρεπε πραγματικά τα πράγματα να είναι έτσι. Πέρυσι, ο αυστραλιανός αερομεταφορέας Qantas συνεργάστηκε με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν φορετή τεχνολογία για να εντοπίσουν πώς οι μακρινές πτήσεις επηρεάζουν τον μεταβολισμό, την ενυδάτωση και τους κιρκαδικούς ρυθμούς.

«Όταν είσαι μια χώρα όπως η Αυστραλία, η οποία είναι πολύ μακριά από οπουδήποτε αλλού, είσαι αναγκασμένος να γίνεις ειδικός στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων», λέει ο Phil Capps, επικεφαλής προϊόντων και υπηρεσιών πελατών της Qantas.

Με βάση τα ευρήματα, η Qantas αύξησε το μέγεθος των παραθύρων του Dreamliner, ανέβασε τα επίπεδα υγρασίας και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα ασκήσεων μέσα στο αεροσκάφος για την τόνωση της ροής του αίματος. Τον Μάρτιο, θα διεξάγει έναν ακόμη γύρο έρευνας, στον οποίο θα συμμετάσχουν διατροφολόγοι και η ομάδα φαγητού καμπίνας, για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο ο χρόνος και τα συστατικά των γευμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον ύπνο και την αφύπνιση.

Φυσικά, η χαλάρωση στον αέρα μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μετά από μια μακρά αναμονή σε έναν γεμάτο κόσμο αερολιμένα, ακόμα κι αν κάποιος έχει πρόσβαση σε λωρίδες προτεραιότητας και premium σαλόνια. Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να αποφύγουμε εντελώς το αεροδρόμιο; Η Private Suite, η οποία ιδρύθηκε από τον Gavin de Becker της εταιρείας προσωπικής ασφάλειας Gavin de Becker & Associates, επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν ακριβώς αυτό.

Η εταιρεία βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μονώροφο κτίριο δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες Τα 13 σαλόνια του κτιρίου είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστά μπάνια, ποικιλίες σνακ και πλήρως εξοπλισμένα μπαρ. Τα μέλη λαμβάνουν μανικιούρ και μασάζ, ενώ οι υπάλληλοι ελέγχουν για τυχόν καθυστερήσεις. Όταν είναι ώρα, οι επιβάτες συνοδεύονται στο τελευταίας τεχνολογίας σημείο ελέγχου ασφαλείας της σουίτας (που χρησιμοποιείται από την TSA για τη δοκιμή νέων στρατηγικών και τεχνολογιών) χωρίς να βλέπουν κάποιον άλλον ταξιδιώτη. Από εκεί, μπαίνουν σε μια BMW και οδηγούνται στο αεροπλάνο.

«Όταν ήμουν μικρός δούλευα για την Elizabeth Taylor και ήταν καθημερινή πρακτική να μπαίνουμε με το αυτοκίνητο μέσα στο αεροδρόμιο και να τη συνοδεύουμε στη σκάλα του αεροπλάνου», λέει ο De Becker. Αυτές τις μέρες, λέει, «κάθε γνωστή φιγούρα των μέσων ενημέρωσης που ταξιδεύει μέσω του LAX επιλέγει την ευκολία της σουίτας της, αποφεύγοντας τους παπαράτσι. Χρησιμοποιείται επίσης από τους πλούσιους και τους επιχειρηματίες που θέλουν να ξοδέψουν το χρόνο τους ξεκούραστα και όχι περιμένοντας στην ουρά.

Τα μέλη πληρώνουν ετήσια τέλη που ξεκινούν από 7.500 δολάρια. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή, σύμφωνα με τον De Becker. «Δεν χρειάζεται να σκεφτούν τις αλλαγές πύλης ή τις ώρες επιβίβασης. Το μόνο που θέλουν είναι χαλάρωση».