ΠΟΥ: Πρόωρη μια ανακήρυξη νίκης επί του ιού – Διχασμένος ο πλανήτης με τα μέτρα κατά της πανδημίας

ΠΟΥ: Πρόωρη μια ανακήρυξη νίκης επί του ιού – Διχασμένος ο πλανήτης με τα μέτρα κατά της πανδημίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον απόηχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βρετανία και η Δανία, η κυβέρνηση της Γαλλίας αρχίζει σήμερα να αίρει κάποια περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, με μια απόφαση που διχάζει εν μέσω μιας υγειονομικής κατάστασης που παραμένει τεταμένη.

Η χαλάρωση αυτή για την καθημερινότητα των Γάλλων έρχεται μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τις Pfizer/BioNTech ότι κατέθεσαν στις ΗΠΑ αίτημα έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών ως τεσσάρων ετών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό γι’αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δώσει το πράσινο φως, θα προστεθεί ένα επιπλέον στρώμα προστασίας κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ιδιαίτερα στα σχολεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις, να υπάρξει δυνατότητα, κατά την επιστροφή από τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου/Μαρτίου, για “χαλάρωση του σχολικού πρωτοκόλλου”. Το ζήτημα θα βρεθεί στην σημερινή ημερήσια διάταξη συμβουλίου υγειονομικής άμυνας.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα στη Γαλλία η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, εγκαταλείπονται οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε χώρους υποδοχής καθήμενου κοινού (στάδια, πολιτιστικά ιδρύματα…) και δεν επιβάλλεται πλέον η τηλεργασία, παρά μόνον συνιστάται.

Στις 16 Φεβρουαρίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης –τα οποία είχαν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου– θα μπορούν να ξανανοίξουν και θα επιτρέπονται οι συναυλίες για όρθιο κοινό. Επίσης θα επιτρέπεται η κατανάλωση ποτών στο μπαρ των κέντρων, όπως και η κατανάλωση προϊόντων στα στάδια, τους κινηματογράφους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Ισπανία, οι ντισκοτέκ κι άλλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 11 Φεβρουαρίου στην Καταλωνία, αφού έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο μήνες.

– Άρση περιορισμών και στη Νορβηγία –

Παράλληλα η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι βάζει τέλος στην πλειονότητα των μέτρων κατά της COVID-19, κρίνοντας ότι η κοινωνία θα μπορεί και θα πρέπει “να ζήσει μαζί με τον ιό”.

Μολονότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων, αυτό δεν είχε ως συνέπεια αύξηση των νοσηλειών για σοβαρές μορφές της COVID-19 στη χώρα αυτή, στην οποία πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Μεταξύ των μέτρων που χαλαρώνουν από τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος) στη Νορβηγία είναι και οι τελευταίοι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, οι οποίοι αίρονται: δεν θα χρειάζεται πια να κάθεται κανείς για να σερβιριστεί ούτε να έχει παραγγείλει πριν από τις 23:00.

Παράλληλα η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ παύει να ισχύει και το όριο που συνιστούσαν οι αρμόδιες αρχές για τους προσκεκλημένους που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος στο σπίτι του. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των θεατών που επιτρέπεται να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες.

Επίσης δεν θα απαιτείται πλέον να κάνει κανείς τεστ στα σύνορα για να εισέλθει στη Νορβηγία, ούτε να τηρήσει καραντίνα στην περίπτωση που κοντινό του πρόσωπο έχει προσβληθεί από τον ιό –ωστόσο συνιστάται ένα τεστ καθημερινά για πέντε ημέρες– και η περίοδος απομόνωσης κάποιου που έχει προσβληθεί μειώνεται από έξι σε τέσσερις ημέρες.

– Τα νησιά Τόνγκα σε λοκντάουν –

Αντιθέτως τα νησιά Τόνγκα, τα οποία ήταν μέχρι τώρα μια από τις ελάχιστες χώρες που είχαν γλιτώσει από την πανδημία, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα επιβάλουν λοκντάουν μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Πρόκειται για ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα για τη χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο πρωθυπουργός Σιαοσί Σοβαλένι δήλωσε ότι δύο άνδρες βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα θετικοί στην covid-19 στην Νουκουαλόφα, πρωτεύουσα της Τόνγκα, και διευκρίνισε ότι αυτοί είχαν εργαστεί στο λιμάνι της πόλης, όπου φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο μετά την καταστροφή της 15ης Ιανουαρίου.

– “Πρόωρη” μια ανακήρυξη νίκης επί του ιού –

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι είναι υπερβολικά νωρίς οι χώρες να κηρύξουν νίκη επί της COVID-19 ή να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να σταματήσουν την μετάδοση του ιού.

“Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να κηρύξει νίκη”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκφράζοντας ανησυχία για μια άνοδο των θανάτων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων Μάικλ Ράιαν εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι ορισμένες χώρες μπορεί να θελήσουν –λόγω της πολιτικής πίεσης– να μιμηθούν τις κυβερνήσεις που χαλαρώνουν ήδη τα μέτρα, χωρίς να λάβουν υπόψη τη δική τους κατάσταση όσον αφορά την υγεία και την εμβολιαστική κάλυψη.

Στη Γαλλία οι γιατροί είναι διχασμένοι όσον αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Κάποιοι κρίνουν ότι “η κυκλοφορία του ιού παραμένει εξαιρετικά υψηλή”, ενώ άλλοι ότι “η ισορροπία οφέλους-κινδύνου” κλίνει μάλλον υπέρ της αρχής της επιστροφής σε μια κανονική ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ