Πού θα επενδύσει η Lamda Development τα 230 εκατ. ευρώ του πράσινου ομολόγου

Πού θα επενδύσει η Lamda Development τα 230 εκατ. ευρώ του πράσινου ομολόγου
Την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το επταετές ομόλογο. Στο στόχαστρο επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, συστήματα «έξυπνης πόλης» καθώς και βιώσιμα κτίρια.

Στις 6 Ιουλίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για το επταετές πράσινο ομόλογο (ΚΟΔ) που εκδίδει η εταιρεία με στόχο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της εταιρείας, τα αντληθέντα κεφάλαια του ΚΟΔ, ύψους έως 230 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ΚΟΔ, ήτοι καθαρό ποσό που εκτιμώνται σε 223 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν από την εταιρεία και θυγατρικές της αποκλειστικά σε πράσινες επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

(i) Βιώσιμα κτίρια και βιώσιμοι αστικοί εξωτερικοί χώροι. Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την ανάπτυξη και κατασκευή νέων κτιρίων ή την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του Ομίλου (ήτοι εμπορικά κέντρα και μαρίνες ή/και υφιστάμενα κτίρια εντός του Μητροπολιτικού Πόλου), τα οποία έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ή θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, μειώνοντας τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας ή/και την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα κριτήρια του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου.

Για τις επενδύσεις της εν λόγω κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 85 εκατ. ευρώ έως 110 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

(ii) Πράσινη ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, αφορούν στην αδειοδότηση, απόκτηση (όπως ενδεικτικά αγορά οικοπέδου, εξαγορά εταιρίας κ.λπ.), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του Ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες).

Για τις επενδύσεις της εν λόγω κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 65 εκατ. ευρώ έως 85 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

(iii) Έξυπνη πόλη. Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο Έργο του Ελληνικού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων. Οι επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.

Για τις επενδύσεις της εν λόγω κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 45 εκατ. ευρώ έως 60 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.