Πού θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν

Πού θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν
European Commission President Ursula von der Leyen arrives for a plenary session of the European Parliament in Brussels on May 27, 2020, amid the crisis linked with the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν το β΄εξάμηνο – Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις ώστε το σχέδιο της Κομισιόν να πάρει «πράσινο φως».

Πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια, είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιπλέον πόροι θα αντληθούν από την Επιτροπή με την έκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας και θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-7).

Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019. Αντιστοίχως η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ και 90,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια.
Ωστόσο, προς το παρόν πρόκειται για πρόταση και όχι ειλημμένη απόφαση καθώς οι συζητήσεις αναμένεται να είναι σκληρές και δεν θα ξεκινήσουν πριν τον Ιούλιο. Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν το β΄εξάμηνο ή το 2021 το πιθανότερο ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν τα δάνεια είναι υποχρεωτικά, ώστε η Ελλάδα αναλογικά να μπορεί να λάβει επιχορήγηση ύψους 22,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021-2024) επιχορηγήσεις, που εκτιμώνται σε 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα έχει να λαμβάνει συνολικά σχεδόν 32 δισ. ευρώ (31,9). Εξ αυτών, τα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, δηλαδή χρήματα που δεν χρήζουν αποπληρωμής. Τα υπόλοιπα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ συνίστανται σε χαμηλότοκα δάνεια.

Όπως και στα ΕΣΠΑ, για να πάρουν τα κράτη-μέλη τα λεφτά, θα πρέπει να τα στρέψουν σε επιλέξιμες δαπάνες που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι:

– τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες των κρατών – μελών της ΕΕ

– στήριξη των υγιών επιχειρήσεων από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

– δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της Ε.Ε. απέναντι στο ενδεχόμενο μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Για την εφαρμογή του σχεδίου, εφόσον και όταν λάβει την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής, τα κράτη – μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλλουν ένα δικό τους σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο αυτό δε, δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ γεγονός που σημαίνει ότι η Κομισιόν θα υποστηρίξει επενδύσεις μόνο εάν είναι συμβατές με:

– Την ενίσχυση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

– Την ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών των 27 κρατών – μελών και

– Την ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ, συνολικά.

Ποιες χώρες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σχέδιό της προκαλεί την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών , όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά δανείων και όχι επιχορηγήσεων, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει έναν σχεδιασμό των δύο.

Η Γερμανία εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δανεισθεί 750 δισεκατομμύρια ευρών στις αγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 550 δισεκατομμύρια από τα οποία θα χορηγηθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή».

«Δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προέβλεψε με τη σειρά της η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν με την πρόσφατη πρότασή τους μια «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Επιτροπής.

Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.