Πούτιν εναντίον όλων στη Σύνοδο της G20;

Πούτιν εναντίον όλων στη Σύνοδο της G20;

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο επιβολής νέων δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας επιβαρύνουν πολύ το κλίμα της Συνόδου στην Αυστραλία.

Η κρίση στην Ουκρανία αλλά και οι συνεχείς καταγγελίες για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αναμένεται να τοποθετήσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο επίκεντρο των συζητήσεων και της κριτικής στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Οι πληροφορίες για νέα είσοδο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος χαρακτήρισε μη αποδεκτές τις ρωσικές ενέργειες. «Εξακολουθώ να ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα λογικευτούν και θα αναγνωρίσουν ότι πρέπει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να αναπτυχθεί ως ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα, ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές», δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Καμπέρα της Αυστραλίας. «Εάν η Ρωσία υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προς την ελευθερία και ευθύνη της Ουκρανίας, ενδεχομένως οι κυρώσεις να αρθούν… Eάν όμως συνεχίσει να συμβάλει στην κλιμάκωση της κατάστασης τότε είναι πιθανό να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, είναι τόσο απλό».

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής επρόκειτο να επικεντρωθούν στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στην θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στον αποκλεισμό των διόδων φοροδιαφυγής για τις μεγάλες πολυεθνικές.

Ωστόσο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων της οικονομικής ατζέντας συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο, τα θέματα του τομέα της ασφάλειας αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο στο Μπρισμπέιν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υπονόμευση των διεθνών εμπορικών θεσμών, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα «σφάλμα» το οποίο ελπίζει ότι «τελικά» θα διορθωθεί. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δηλώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας, για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, πλήττουν τη ρωσική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Τονίζει δε ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και τα μέτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση ρωσικών επιχειρήσεων στις δυτικές αγορές και την τεχνολογία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, εφ’ όσον «μόνο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις. Παραβιάζουν επίσης τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν». Ωστόσο, ο Πούτιν δηλώνει ότι δεν προτίθεται να φέρει το θέμα των κυρώσεων στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής του G20, διότι «δεν έχει νόημα».

Το πρακτορείο TASS έδειξε μεγάλη διακριτικότητα, μη απευθύνοντας ερώτηση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την Ουκρανία και την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης.

Παραδεχόμενος ότι οι κυρώσεις και οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου πλήττουν τη ρωσική οικονομία, ο Πούτιν είπε: «Τα αποθέματά μας είναι αρκετά μεγάλα και θα μάς επιτρέψουν να διασφαλίσουμε ότι θα καλύψουμε τις δεσμεύσεις της κοινωνικής μας πολιτικής».