Πούτιν: Η Ευρώπη δεν θα μείνει χωρίς αέριο με ευθύνη της Ρωσίας

Πούτιν: Η Ευρώπη δεν θα μείνει χωρίς αέριο με ευθύνη της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα.

«Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μείνει χωρίς αέριο η Ευρώπη το χειμώνα» τόνισε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν παρατηρηθεί ότι η Ουκρανία παίρνει αέριο από το δίκτυο χωρίς να το έχει πληρώσει τότε η παροχή προς την Ευρώπη θα μειωθεί κατά την ποσότητα που αφαιρέθηκε παράνομα, όπως έγινε και στην κρίση του 2008».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την κατασκευή του αγωγού South Stream, λέγοντας ότι αποτελεί εγγύηση για την ομαλή διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Σερβίας που δεν υποχώρησε από την υλοποίηση του έργου αυτού τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που θα έχει για τη σερβική οικονομία.

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και έκαναν δύσκολη τη δική τους ζωή».

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Η Ευρώπη μπορεί να επέμβει για να εξασφαλίσει απρόσκοπτο εφοδιασμό αερίου αν ο εφοδιασμός από τη Ρωσία διακοπεί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παρέμβει για να αποτρέψει ελλείψεις στον εφοδιασμό με αέριο φέτος τον χειμώνα, σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία προκαλέσει προσκόμματα στη ροή από τη Ρωσία, έδειξαν τα αποτελέσματα των «ελέγχων αντοχής» που διεξήχθησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των ελέγχων οι οποίοι διεξήχθησαν στα 28 κράτη μέλη και 10 γειτονικές χώρες, ώστε να εκτιμηθεί πόσο ευάλωτη θα αποδεικνυόταν η Ευρώπη σε περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να διακόψει τις προμήθειες για μια περίοδο έξι μηνών.

«Εάν συνεργαστούμε, επιδείξουμε αλληλεγγύη και εφαρμόσουμε τις προτάσεις αυτής της έκθεσης, κανένα νοικοκυριό δεν θα αναγκαστεί να παγώσει αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Έτινγκερ.

Εάν οι δυνάμεις της αγοράς δεν αρκέσουν για να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες για να εφοδιάζονται όλοι οι αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

«Μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά πρέπει να είναι η καθοδηγητική αρχή, με μέτρα εκτός αγοράς -για παράδειγμα την διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων, την αναγκαστική αλλαγή καυσίμων ή την περικοπή της ζήτησης- να επιβάλλονται μόνον όταν η αγορά αποτυγχάνει», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Την ευθύνη (για μια επέμβαση στην αγορά) πρέπει να την μοιράζονται οι αρχές και ο κλάδος μέσω της εφαρμογής του Κανονισμού για τα Μέτρα Κατοχύρωσης της Ασφάλειας Εφοδιασμού με Αέριο» (του 2010), αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η Κομισιόν εργάζεται σε σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι μέτρα απαγόρευσης της εξαγωγής αερίου ή περιορισμού της χρήσης του από τις βιομηχανίες ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά.

Αν και τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται ακόμη οι αποθηκευμένες ποσότητες αερίου και η μείωση των τιμών έχουν συμβάλει πολλές χώρες στην Ευρώπη να έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους για το χειμώνα, εάν διαταραχθούν οι προμήθειες η Ρωσία θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Βρετανία.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία την 16η Ιουνίου εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου στη Gazprom οι οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν δεν αποκατασταθεί ο εφοδιασμός της από τη Ρωσία, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παρακρατήσει ποσότητες του αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της και προορίζονται για την Ευρώπη μέσα στο χειμώνα.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, καθώς καλύπτει το ένα τρίτο της ζήτησης στην ΕΕ. Περίπου η μισή από την ποσότητα αυτή διαμετακομίζεται στους πελάτες της Μόσχας μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για να διευθετηθεί η διένεξη των δύο πλευρών, στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αλλά ταυτοχρόνως παραμένει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, επισήμανε ο Έτινγκερ.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Καταβάλλει στη Gazprom περίπου 15 δισ. δολάρια το χρόνο για να προμηθεύεται αέριο. Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία, εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό αέριο το οποίο εισάγουν μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters