Πούτιν και Ερντογάν προχωρούν στη δημιουργία κόμβου ρωσικού αερίου στην Τουρκία

Πούτιν και Ερντογάν προχωρούν στη δημιουργία κόμβου ρωσικού αερίου στην Τουρκία
SOCHI, RUSSIA - AUGUST 05: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (R) meet in Sochi, Russia on August 05, 2022. Murat Kula / Anadolu Agency (Photo by Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι δυο ηγέτες παρουσιάζουν την ιδέα τους ως μια εναλλακτική λύση για να ανακατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά οι προμήθειες φυσικού αερίου.

Την ιδέα της δημιουργίας ενός «κόμβου αερίου» στην Τουρκία συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο τη δημιουργία μιας βάσης φυσικού αερίου στην Τουρκία ως τρόπο να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες από τους αγωγούς Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές και να εξαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδέα που έχει υποστηρίξει ο Ερντογάν.

Το Κρεμλίνο είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, στην επίτευξη της οποίας συνέβαλε η Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί η διέλευση των εξαγωγών σιτηρών από αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν τη σημασία μιας περιεκτικής και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας-πακέτο», δήλωσε το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ