Πούτιν και Ερντογάν συσφίγγουν τις διμερείς σχέσεις τους

Πούτιν και Ερντογάν συσφίγγουν τις διμερείς σχέσεις τους
epa07846572 Russian President Vladimir Putin (L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shake hands during their meeting in Ankara, Turkey, 16 September 2019. Russian President Vladimir Putin arrived in Ankara for talks with Turkish and Iranian presidents on settlement in Syria. EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT
Διεθνείς αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι  

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην αρχή της συνάντησης που είχε με τον  Ταγίπ Ερντογάν χθες στο Σότσι εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην Ευρώπη. «Πρέπει να ευγνωμονείτε την Τουρκία για το αέριο από τον Τουρκ Στριμ» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Μετά την συνάντηση δεν έγινε κοινή συνέντευξη τύπου. Αλλά μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών ο Τύπος ενημερώθηκε ότι ο Ερντογάν βρισκόταν καθοδόν προς το αεροδρόμιο κι ότι εκδόθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν οκτώ άρθρων.

Λίγο μετά, πηγές του Κρεμλίνου ανακοίνωναν ότι η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα γινεται μερικώς με ρούβλία και από την Τουρκία.

Στο επίκεντρο και ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πέρα από το θέμα της επιχείρησης που επιθυμεί να κάνει στην Συρία, έθεσε ξεκάθαρα και το πρόβλημα που προέκυψε στην έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του πυρηνικού αντιδραστήρα του Άκουγιου. Πλέον δεν πρόκειται μόνο για ένα συμβολικό έργο που επιθυμεί να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές, αλλά για στρατηγική ανάγκη για μια πιο ανεξάρτητη Τουρκία στον ενεργειακό τομέα. Όμως οι τουρκικές εταιρίες που συμμετέχουν έχουν αποσυρθεί λόγω διαφωνιών με την Ρωσική ανάδοχο και το έργο έχει σταματήσει.

Τα έξι από τα οκτώ άρθρα αφορούν πάντως συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Η Ρωσία επιθυμεί να χρησιμοποιεί ώς διέξοδο από τις κυρώσεις την Τουρκία.Φυσικά με το αζημίωτο.

Στενότερη συνεργασία «κατά τρομοκρατικών οργανώσεων»

Πάντως στο θέμα της επιχείρησης που θέλει συμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει ο Ερντογάν στις 20 Αυγούστου στην Συρία, προς το Μούνμπιτς, η αναφορά στην ανακοίνωση είναι «στενότερη συνεργασία κατα όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων με στοχο την σταθερότητα στην περιοχή».

Στα οκτώ σημεία που αποτελούν το κοινό ανακοινωθέν  έχει συμπεριληφθεί και η Λιβύη, όπου είναι γνωστή η διάσταση απόψεων Τουρκίας Ρωσίας για τον Χαφτάρ.

Οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα που προκύπουν από το κοινό ανακοινωθέν μετά την συναντηση Ερντογάν Πούτιν στο Σότσι.