Πούτιν: Οποιεσδήποτε εγγυήσεις των ΗΠΑ «δεν θα είναι αρκετές» για την Βόρεια Κορέα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως μόνο με κράτη-εγγυητές, εκτός των ΗΠΑ, είναι δυνατόν να επιλυθεί η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, και επανέλαβε την διαρκή θέση της Ρωσίας υπέρ της ισχύς του διεθνούς δικαίου και όχι του «δικαίου του ισχυρού».

Τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας υποδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των δύο χωρών. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι συζήτησε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τις κυρώσεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συνομιλιών», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Η πρώτη σύνοδος ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κιμ, που περιελάμβανε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με παρόντες ελάχιστους συμβούλους, κράτησε διπλάσιο χρόνο από τα 50 λεπτά που είχαν αρχικά προγραμματισθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος  δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας πως ίσως οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές προκειμένου να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Ο Πούτιν, που φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του με τον Κιμ προκειμένου να αναβαθμίσει τα διπλωματικά διαπιστευτήρια της Ρωσίας ως παγκόσμιου παίκτη, είπε πως πιστεύει πως οποιεσδήποτε εγγυήσεις των ΗΠΑ μπορεί να χρειάζεται να υποστηριχθούν από άλλα κράτη που συμμετείχαν στις πρώην εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό θέμα.

Αυτό θα σήμαινε την εμπλοκή της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, σε ένα μακροχρόνιο σχήμα που έχει παραγκωνιστεί από τις μονομερείς προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν μια συμφωνία.

«(Οι Βορειοκορεάτες) χρειάζονται μόνο εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Αυτό είναι. Όλοι μας από κοινού πρέπει να το σκεφθούμε», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες του με τον Κιμ.

«…. Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως, αν φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας χρειάζονται από ένα μέρος, σε αυτή την περίπτωση για τη Βόρεια Κορέα, δεν θα είναι δυνατό να τα καταφέρουμε χωρίς διεθνείς εγγυήσεις. Δεν είναι πιθανό οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών να είναι αρκετές».

Οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να είναι διεθνείς, νομικά δεσμευτικές και να στηρίζουν την κυριαρχία της Βόρειας Κορέας, είπε ο Πούτιν.

«Το πιο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί (…) η ισχύς του διεθνούς δικαίου και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου το διεθνές δίκαιο, και όχι πλέον το δίκαιο του ισχυρότερου, καθορίζει την πορεία των υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακόμη, χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «έναν πολύ ανοιχτό άνθρωπο». Όπως μεταδίδει το Sputnik, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η ισχύς του διεθνούς δικαίου στην Κορεατική Χερσόνησο. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα αρκετά ανοιχτό άτομο, μιλά ειλικρινά για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα, διμερείς σχέσεις, κυρώσεις τα Ηνωμένα Έθνη, τις σχέσεις (της Πιονγκγιανγκ) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και φυσικά για το πιο σημαντικό θέμα, την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον της Ρωσία και των ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Τόνισε ότι η Μόσχα είναι υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας και ενάντια στην εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Βλαντμίρ Πούτιν, είπε επίσης ότι θα συζητήσει για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας – Βορείου Κορέας με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Κιμ: Παγκόσμιο ζήτημα η χερσόνησος της Κορέας

Από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έφτασε στη Ρωσία μία μέρα νωρίτερα, τόνισε ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο κόσμος ενδιαφέρεται».

Το δεύτερο κομμάτι των συνομιλιών, στο οποίο συμμετείχαν μεγαλύτερες αποστολές, ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια βρέθηκαν σε δείπνο, όπου παρακολούθησαν παραδοσιακή μουσική και χορό από Ρώσους καλλιτέχνες.

Σχετικά άρθρα